Vlint genomineerd voor Flevolandse Participatiepenning 2019

Wethouder John van den Heuvel brengt de felicitaties over aan algemeen directeur Jan Hannink en Marike van den Ham, HR Manager, van Vlint.

Wethouder John van den Heuvel brengt de felicitaties over aan algemeen directeur Jan Hannink en Marike van den Ham, HR Manager, van Vlint. Fotostudio Wierd

Lelystad - Vlint Holding uit Lelystad is genomineerd voor de Flevolandse Participatiepenning 2019. De Participatiepenning wordt voor de vierde keer op 21 februari 2020 uitgereikt tijdens het Ondernemersgala van de stichting Flevopenningen op Lelystad Airport.

Ook dit jaar worden er zes maatschappelijk betrokken Flevolandse bedrijven genomineerd voor de Participatiepenning. Vlint is een van de zes genomineerde bedrijven uit Flevoland en het enige genomineerde bedrijf uit Lelystad.  

Vlint Holding, met haar divisies Vlint Industrie en Vilton, is door de gemeente Lelystad voorgedragen als maatschappelijk betrokken bedrijf, dat zich het afgelopen jaar het meest onderscheiden heeft in het kader van de Participatiewet. 

Investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Vlint Industrie zorgt voor een luchtzuiver klimaat. Vilton levert de kennis, oplossingen, productsystemen en diensten om bouwprojecten optimaal te laten verlopen. Wethouder John van den Heuvel: 'Vlint is een solide bedrijf in een nichemarkt. Ze investeren veel in de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt. Zij richten zich met name op jongeren die een grote kans hebben om in de maatschappij lastiger aan een baan komen. Daarnaast investeren ze in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vlint is daarom terecht genomineerd voor de Participatiepenning 2019'.

Geen specifieke opleiding nodig

Directeur Jan Hannink: 'Wij geven al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Om bij Vlint en Vilton te kunnen werken als productiemedewerker of monteur hoeft een kandidaat geen specifieke opleiding gevolgd te hebben. Het gaat om de werkervaring, de vaardigheden en het technisch inzicht. Men leert intern de producten kennen en wordt intern opgeleid. De medewerker krijgt daarbij vaak een coach/mentor. Dit kan een leidinggevende zijn, maar ook iemand van de werkvloer. Men begint met de basis en dat wordt langzaam opgebouwd tot allround werkzaamheden. Zo kan iedereen langzaam groeien naar en in de functie'.

De Participatiepenning wordt mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF). Daarin werken Flevolandse gemeenten en hun sociale partners onder de noemer ‘Flevoland Werkt!’ samen aan de realisatie van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.