Aangeboden door: PRConsultancy

5 Manieren om geld te besparen op je energierekening

-

Vandaag de dag rijst de inflatie de pan uit, vooral door stijgende energiekosten. Er wordt daarom steeds meer aandacht besteedt aan het verlagen van de energiekosten. Hieronder hebben we daarom een aantal belangrijke maatregelen op een rij gezet waarmee je dat op een gemakkelijke en goedkope manier kunt bereiken.

Smart-apparaten

Een van de eerste mogelijkheden is het aanschaffen van verschillende IoT-apparaten, ook wel bekend als smart-apparaten. Dit zijn apparaten die je op afstand kunt besturen of die je op een bepaalde manier kunt programmeren. Hierdoor kun je deze precies aanpassen aan jouw leefomstandigheden, waardoor je op de lange termijn energie kunt besparen. Let er wel op dat dit vaak de duurdere oplossingen zijn.

Een van deze voorbeeld is bijvoorbeeld het kopen van een slimme thermostaat. Deze regelt niet alleen de temperatuur in de verschillende ruimtes in huis, maar zorgt er ook voor dat je de temperatuur op afstand kunt regelen. Ben je bijvoorbeeld later thuis van het werk of ben je op vakantie, dan kun je er op afstand voor zorgen dat de temperatuur in huis een stuk lager ligt.

Bij deze smart-apparaten moet je er wel op letten dat deze in verbinding staan met het internet. Om je te beschermen tegen hackers, zouden we aanraden een VPN aan te schaffen. Wat is VPN dan precies? Dat is een manier om je data versleuteld te verzenden en te ontvangen, terwijl ook je IP-adres verborgen wordt. Op die manier is het niet mogelijk voor hackers om je data te onderscheppen of om je IoT-apparaten te hacken.

LED verlichting

Een tweede mogelijkheid is om LED verlichting aan te schaffen. Hiermee bespaar je bijvoorbeeld zo’n 85% aan energie ten opzichte van een gloeilamp. Daarnaast gaan dit soort lampen ook een stuk langer mee, waardoor je er ook op de lange termijn profijt van hebt. Hoewel de prijs van LED verlichting wat hoger ligt, verdien je dit verschil in prijs op de lange termijn terug.

Sluipverbruik voorkomen

Wat veel mensen niet weten, is dat apparaten die in een stekkerdoos zitten nog steeds energie verbruiken. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd, wat in een gemiddeld huishouden kan zorgen voor een extra verbruik van 450 kWh per jaar, wat gelijk staat aan ongeveer €100. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal apparaten dat je in huis hebt staan.

Een groot deel van deze kosten kun je vermijden door je apparaten in een stekkerdoos te stoppen. Hierdoor kun je namelijk met één druk op de knop, meerdere apparaten uitschakelen. Hierdoor hoef je dus niet telkens de stekker uit het stopcontact te halen. Je hebt daarvoor tegenwoordig ook slimme stekkerdozen die je gekoppelde apparaten automatisch uitschakelen.

Thermostaat omlaag

Een vierde mogelijkheid is om de thermostaat omlaag te draaien. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen door minder lang te douchen. Door maar een aantal minuten korter te douchen, kun je al tientallen euro’s per jaar besparen. Kijk ook naar het minder warm wassen van je kleren, alleen de wasmachine of vaatwasser aanzetten als de machine echt vol is of een programma draaien dat binnen korte tijd je kleren of vaat schoon krijgt.

Kritisch kijken naar apparaten

En tot slot kun je nog eenvoudig energie besparen door kritisch te kijken naar de apparaten die je in huis hebt staan. Heb je bijvoorbeeld een mobiele airco in huis staan, kijk dan goed of het wel echt nodig is om deze te gebruiken. Een echt luxe apparaat is bijvoorbeeld een jacuzzi. Wat niet veel mensen weten, is dat deze enorm veel stroom kost, tot wel 2300 kWh per jaar . Kijken we naar het prijspeil van de afgelopen maanden, dan kan een jacuzzi je per jaar zo’n €1.500 kosten.

Wil je alsnog deze apparaten blijven gebruiken, dan kun je overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Deze kunnen namelijk energie voor je opwekken, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, te douchen of bijvoorbeeld te koken op een elektrische kookplaat. Hoewel dit in eerste instantie flinke kosten met zich meebrengt, kan dit op de lange termijn veel kosten besparen!

Nieuws

menu