Trouwfotograaf Mariska Honing uit Lelystad in Top 10 van 2020 in de Benelux

Trouwfotograaf Mariska Honing aan het werk.

Trouwfotograaf Mariska Honing aan het werk. Nelleke Tieman

Lelystad - Met maar liefst acht prijzen in 2020 is bruidsfotograaf Mariska Honing uit Lelystad als zevende geëindigd in de top 10 van de grootste en meest prestigieuze bruidsfotografie wedstrijd van de Benelux: de Masters of Wedding Photography. De winnaars werden donderdag bekendgemaakt.

Over het gehele jaar hebben ruim 250 professionele trouwfotografen meer dan 8.800 foto’s ingestuurd die beoordeeld zijn door een onafhankelijke internationale jury, bestaande uit de beste trouwfotografen van over de hele wereld.

Bruidsfotografie van wereldniveau

De 'Masters of Wedding Photography' bestaat al zeven jaar en is de belangrijkste wedstrijd voor bruidsfotografie in de Benelux. Elk kwartaal kunnen fotografen hun beste foto’s insturen, waarbij er een prijzengeld klaar ligt van 500 euro voor de fotograaf met de meeste awards in dat kwartaal. Aan het eind van het jaar wordt bekeken welke fotografen over het hele jaar het beste gepresteerd hebben. Ter vergelijking met andere fotowedstrijden gaat het hier dus niet om het winnen met één foto, maar wie er de meeste awards wint gedurende het hele jaar. Hierdoor moeten de fotografen bewijzen dat ze topkwaliteit kunnen leveren op verschillende bruiloften over het hele jaar.

Hoog niveau

Mede-oprichter van de wedstrijd en trouwfotograaf Christiaan de Groot: 'Het niveau is ongelooflijk hoog! We zien dat er een goede mix is van journalistiek/documentair - niet geposeerde - foto’s waarin het verhaal van de trouwdag wordt verteld en creatieve portretfoto’s waarin de fotograaf alles uit de kast haalt om waanzinnige en intieme portretfoto’s te creëren. De hedendaagse trouwfotografen zijn echte topsporters in de fotografie. Er wordt veel gevraagd van je als trouwfotograaf, waarbij anticiperen op bijzondere momenten en omgaan met moeilijke lichtomstandigheden een must is zonder te veel op te vallen. Het is echt een specialisme dat door steeds meer all round fotografen ook als zodanig erkend wordt. Het is fantastisch om te zien dat er zo veel getalenteerde trouwfotografen in de Benelux aanwezig zijn die echt bijzondere beelden willen maken voor de bruidsparen. De afgelopen jaren zien we dat steeds meer Benelux fotografen zich gevestigd hebben in de wereldtop van de trouwfotografie. Iets waar we super trots op mogen zijn!'

Kers op de taart voor Mariska Honing

'Na vele bruiloften te hebben mogen vastleggen en investeringen in mezelf is dit wel de kers op de taart', reageert Mariska Honing. 'Fotografie is voor mij; gevoel, emotie en connectie. Voordat een bruiloft begint zie ik graag mijn bruidsparen een paar keer vooraf, dat zodra ik op de grote dag aanbel ze zeggen: ah daar heb je Mariska in plaats van daar heb je de fotograaf. Ik ben natuurlijk aanwezig, meng mij in de menigte maar val zo min mogelijk op. Zo heb ik meer de mogelijkheid om de échte eerlijke momenten te pakken. Ik ben dan geen vreemde meer voor ze. Ze durven zichzelf te zijn. Op deze manier kan ik ook bijvoorbeeld de feestfoto’s te gek in beeld brengen. Ik sta zelf tussen de feestgangers te dansen, door onderdeel te zijn van het feest kan ik dus de meest te gekke spontane beelden schieten'.

De vreemdste posities

Op de bruiloft zelf ligt Mariska in de vreemdste posities om dat ene beeld te kunnen schieten. 'Ik bijt mijn tanden daar dan ook graag in vast. Niets is te gek voor mij! Als ik dan thuis kom moet ik van mezelf meteen achter mijn computer duiken om de beelden te bekijken, daarna kan ik pas gaan slapen'.

'Ik ben enorm trots op deze awards die ik heb mogen ontvangen, maar de grootste awards zijn voor mij alle lieve reacties en berichtjes die ik krijg nadat ik de mooiste herinneringen heb kunnen geven aan mijn bruidsparen'.

Alle award winnende foto’s

Kijk hier voor een overzicht van alle award winnende foto’s en een lijst met de beste bruidsfotografen van de Benelux van 2020. Het werk van Mariska Honing is te bewonderen op www.hetfotohuisje.nl

Haar fotostudio is gevestigd aan de Vijzelweg 44K op bedrijventerrein Noordersuis in Lelystad.