Aangeboden door: superkeukens.nl

Koop geen kat in de zak: hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keuken

Afbeelding: Pexels

De meeste verbouwingen in huis zijn erg ingrijpend. Zo ook het laten plaatsen van een nieuwe keuken. Dit begint al bij het kiezen van de stijl tot aan de daadwerkelijke installatie. Een nieuwe keuken kies je niet zomaar uit, je moet heel veel keuzes maken. Vaak over dingen waar je zelf geen verstand van hebt. Bovendien kan het een behoorlijke kostenpost zijn. Je wilt daarom in één keer de juiste keuze maken en achteraf geen spijt hebben van die keuze. Over het algemeen doe je namelijk jaren met dezelfde keuken. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je het overzicht makkelijk kwijt raakt. Let in ieder geval op onderstaande zaken voordat je tot koop overgaat.

Inspiratie opdoen

Keukens zijn er in allerlei soorten en maten. Het kan nogal overweldigend zijn wanneer je een nieuwe keuken wilt aanschaffen vanwege het enorme aanbod. Een goede eerste stap is het opdoen van inspiratie. Kijk rond bij een keukenzaak, blader door tijdschriften en speur het internet af. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat je aanspreekt en wat vooral niet. Zo kun je met een doel voor ogen naar de winkel en kun je sneller keuzes maken.

De juiste voorbereiding

Een nieuwe keuken kopen is dus een proces. Zorg daarom dat je goed voorbereid op pad gaat. Aan de hand van de inspiratie die je hebt opgedaan kun je een wensen- en eisenlijst samenstellen. Wat mag er absoluut niet ontbreken en wat zou je graag willen? Stel voor jezelf een budget vast zodat je vanuit daar keuzes kunt maken en achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Communiceer dit ook duidelijk naar de adviseur zodat deze met je mee kan denken over de mogelijkheden binnen je budget. Meet alles goed op of neem bouwtekeningen mee zodat je direct aan de slag kunt.

Hoeveel tijd breng je door in de keuken?

Het type keuken dat je kiest hangt onder andere af van hoe belangrijk een keuken voor je is. Sta je het liefst iedere dag achter het aanrecht om uitgebreid te koken? Dan maak je andere keuzes dan wanneer koken niet je favoriete bezigheid is. Kook je ingewikkelde gerechten, dan is een grote kookplaat met extra pitten vaak welkom. Ook een grotere oven of een extra stoomoven zijn dan wellicht een goede keus. Houd je het liever simpel, dan zijn deze toevoegingen overbodig en maakt het de keuken voor jou persoonlijk onnodig duur.

Gezinssamenstelling

Ook de samenstelling van het gezin heeft invloed op de keuze van je keuken. Ben je alleen of met een partner, dan kan een kleinere keuken zonder bovenkastjes voldoende zijn. Is er sprake van een groot gezin of ligt dat eventueel nog in de toekomst? Dan is er meer ruimte nodig. Je hebt meer spullen in huis en ook is het fijn wanneer je samen met de kinderen in de keuken gezellig kunt koken en bakken, daar moet dan wel ruimte voor zijn.

Voldoende werkruimte

Waar niet altijd iedereen goed over nadenkt is voldoende werkruimte in je keuken. We kijken sneller naar het uiterlijk of welke apparaten we willen plaatsen, maar werkruimte is net zo belangrijk. Je moet voldoende aanrechtblad hebben om je ingrediënten uit te stallen en te snijden. Moet je dit alles op een krappe plek doen dan kost je dit vaak ook meer tijd. Houd ook rekening met losse apparaten die je kwijt wilt op het aanrecht. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat, waterkoker of airfryer. Ook deze nemen ruimte in en dit gaat dus ten koste van je werkruimte tijdens het koken of bakken.

Logische indeling

Het uiterlijk van een keuken is heel belangrijk. Het is het eerste dat je ziet en bepaalt voor het grootste deel de sfeer van de ruimte. Maar net zo belangrijk is de functionaliteit. In de keuken moet een logisch patroon zitten waardoor het koken makkelijker wordt. Het is niet handig wanneer je telkens helemaal om je kookeiland heen moet lopen om je handen te wassen. Er moet een goede flow zitten tussen je werkbank, gootsteen, kookplaat en koelkast. Tussen deze elementen beweeg je tijdens het koken continue, dus ze moeten niet te ver uit elkaar liggen en goed op elkaar aansluiten.

Kies voor een betrouwbare partij

Bij het samenstellen van de keuken heb je altijd hulp nodig. Het is daarom prettig wanneer je een fijn gevoel hebt bij de keukenspeciaalzaak waar je de nieuwe keuken gaat uitkiezen. De keukenadviseur voorziet je van het beste advies en heeft verstand van zaken.


Nieuws

menu