Aangeboden door: sockwell.nl

Hoe werken compressiesokken?

Eigen foto

Blessures en andere ongemakkelijkheden wat betreft je gezondheid wil je zoveel mogelijk voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Je kunt sommige gezondheidsproblemen vrij makkelijk voorkomen, althans, de kans aanzienlijk kleiner maken dat het zich gaat voordoen. Bijvoorbeeld met compressiesokken. Maar hoe werken compressiesokken ?

De werking van compressiesokken

Compressiesokken werken door een betere bloeddoorstroming in je benen te bevorderen. De compressie van de sokken duwt de bloedstroom zachtjes omhoog in het been, wat zwelling en zelfs bloedstolsels helpt voorkomen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je benen opzwellen of dat er spataderen verschijnen, kun je je afvragen of compressiesokken een goed idee zouden zijn. De mate waarin een compressie sok werkt, hangt af van meerdere factoren.

Echter is de belangrijkste de verhouding van de dikte van je been tot de sok. Compressieniveaus variëren van milde compressie tot extra stevige compressie. Milde compressie is er van 15-20 mmHg. Dit zorgt voor preventie en verlichting van kleine tot matige spataderen, verlichting van vermoeide pijnlijke benen, verlichting van kleine zwellingen van voeten en benen. Matige compressie is er van 20-30 mmHg. Dit is voor de preventie en verlichting van matige tot ernstige spataderen, behandeling van matig tot ernstig lymfatisch oedeem en behandeling van actieve zweren of post-trombotisch syndroom. De stevige compressie van 30-40 mmHg is er vooral voor het beheer van post-trombotisch syndroom.

Waar moet je op letten bij het kopen van compressiesokken?

Er zijn twee belangrijke dingen op te weten voor het kiezen van de compressiesokken: de hoeveelheid compressie en de maat die nodig is. Je kunt zelf compressiesokken aanmeten. Meet ‘s ochtends voordat de zwelling optreedt de omtrek van je enkel (rond je enkel), de omtrek van je kuit en de lengte van je kuit (van de knie tot de hiel, zittend met je benen in een hoek van 90 graden). Gebruik vervolgens de maattabel op de verpakking van de compressie sok om de juiste pasvorm voor je te vinden.

Nieuws

menu