Aangeboden door: afval.nl

Hoe kom je van bouwafval af?

Foto: shutterstock

Stel, je gaat flink verbouwen. Dan kun je er zeker van zijn dat je ook grote afvalstroom gaat krijgen. Een verbouwing kost nou eenmaal veel afval! Om ervoor te zorgen dat je het afval op de juiste manier weggooit, kun je van tevoren speciale containers huren om het bouwafval in weg te gooien. Wat wordt er precies onder bouwafval verstaan? En hoe scheidt je dit? Waar gooi je het in weg? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Zo kun jij gerust aan je verbouwing beginnen straks.

Wat is bouwafval?

Onder bouwafval verstaan we het afval dat vrijkomt bij (ver)bouwwerkzaamheden. Denk aan hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, metaal, etc.Afval zoals asbesthoudend materiaal, klein chemisch afval, accu’s, elektronische apparaten en grond, zand en asfalt vallen hier niet onder.

Hoe scheid je bouwafval?

Voordat je het afval weggooit is het verstandig om te kijken welk afval bruikbaar is en welk afval niet. Bruikbare materialen kunnen verschillende vormen hebben: meubelstukken, textiel, metalen, houtwerk, elektronische apparaten enzovoorts. Je kunt dit bruikbare afval naar de kringloop brengen. Soms kun je zelfs gratis bakfietsen of boedelbakken lenen voor het afvoeren van bouwafval.

Waar laat je bouwafval?

Voor grote afvalstromen kun je puinzakken of een puincontainer huren. Hierin kun je een grote hoeveelheid bouwafval kwijt en vaak ook verschillende soorten bouwafval door elkaar. Er wordt hier wel vaak onderscheid gemaakt tussen tuinafval, schoon puin en vervuilde materialen.

Een container huren: dit kun je in vrijwel iedere plaats doen in Nederland. Je kunt zoeken naar “ container huren almere ” bijvoorbeeld, en dan zul je genoeg opties krijgen voor het huren van een container. Als je ervoor kiest om met behulp van een puincontainer het afval te gaan verwerken, dan is het soms nodig om een vergunning voor je afvalcontainer te krijgen. Het ligt eraan per gemeente, dus kijk op de website van jouw gemeente wat de voorwaarden zijn. Kan de container op eigen grond, dan is dit vaak niet nodig. Gaat de container op gemeentegrond, dan is er kans dat je een vergunning moet aanvragen om de container te huren.

Nieuws

menu