Agrarische wetgeving voelt als achtbaan

Een achtbaanrit; een rit van twee minuten waarbij de inzittenden op hoge snelheid alle kanten op worden gegooid. Dat is hoe het momenteel ook lijkt te gaan met de wetgeving voor de agrarische sector. Je neemt gedwongen een achtbaanrit, waarvoor je zelf moet betalen en je komt niks verder want de rit eindigt op de plek waar die begon. Misselijk en een paar euro’s lichter.

Ruimte om te ondernemen

Als bedrijfsopvolger van een melkveebedrijf en adviseur bij Countus verwonder ik mij over de snelheid waarmee regels veranderen. Het effect van de eerste regel is nog niet zichtbaar of de volgende regel wordt al bedacht. Hoe ga je als ondernemer verder? Waar kun je in investeren?

Het gebrek aan een gedegen visie voor de lange termijn zorgt ervoor dat er geen stabiel beleid is waarop je kunt bouwen. Beleid op basis waarvan je kunt investeren, omdat je weet dat er volgend jaar niet het tegenovergestelde van je wordt gevraagd. Doelen waarbij je zelf de keus kunt maken hoe je dit doel wilt gaan bereiken.

Manifest aan de Tweede Kamer

Dit zijn zaken die niet alleen mij bezig houden, maar ook andere jonge boeren en tuinders. Daarom ben ik de afgelopen tijd, vanuit mijn functie als jongerenraadslid van DOC, bezig geweest om samen met het NAJK en jongerenraden van de agrarische coöperaties op te schrijven wat ons bezig houdt. Welke belemmeringen zijn er en wat hebben wij nodig om onze bedrijven te kunnen blijven ontwikkelen in de toekomst? Rekening houdend met de mens(boer en burger), de aarde en het verdienvermogen. Samen hebben we hier een manifest voor geschreven dat wij hebben aangeboden aan de Tweede Kamer. Nu is Den Haag aan zet zodat we samen ons doel kunnen bereiken en niet weer eindigen waar we begonnen zijn.

Paula Groen

Adviseur Countus - 0527 61 33 41

Nieuws

menu