Wilco Schets van Imkerij De Traay in Lelystad: ‘Honing maken? Ieder detail doet ertoe!’

Algemeen-directeur Wilco Schets van Imkerij De Traay. Foto: Fotostudio Wierd

Van de ijverige werkbij die nectar haalt uit kleurrijke bloemen tot het potje honing bij jou op tafel. Grote kans dat deze honing bij Imkerij De Traay in het biologische gebied van Lelystad vandaan komt. Wist je dat er alleen al 50 tot 60 soorten biologische honing worden gemaakt op het nieuwe land? Algemeen directeur Wilco Schets vertelt er meer over.

‘Onze honing komt van 60 imkers uit allerlei delen van de wereld vandaan,’ legt Wilco uit. Van Nederland tot de rest van Europa, Nieuw-Zeeland, Azië en Mexico. ‘Van kleine imkers, vooral in Nederland, met 100 tot 200 bijenkasten tot grote imkers met een paar duizend kasten. Die vind je vooral in Oost-Europa. Die mix is best bijzonder: we doen zowel zaken met kleine als grote imkers.’

De imkers leveren stalen drums met zo’n 300 kilo honing aan. Vervolgens zeeft Imkerij De Traay de honing en halen alle grove verontreiniging eruit. ‘Soms zitten er nog dode bijen in of een stukje hout, dat wil je natuurlijk niet in je honing hebben.’

Na het zeven doet de imkerij zo min mogelijk met de honing. ‘Bij iedere stap die je toevoegt verlies je aroma en kwaliteit. Het is dus maar een heel kort productieproces. Het past ook bij onze visie: zo dicht mogelijk bij de natuur blijven.’

Imkerij De Traay maakt biologische honing. ‘Voor het biologische keurmerk moeten bijen in een cirkel van 5 kilometer rond de kast vliegen, zonder industrie of verkeer. Bijenhouders mogen in de winter ook niet bijvoeren met suikerwater, wat voor de gangbare honing wel heel gebruikelijk is. Verder mag je natuurlijk geen chemische middelen gebruiken en dat is wel lastig, want bijen hebben nogal eens last van ziektes,’ legt Wilco uit. ‘Wij maken iedere dag - midden tussen de biologische en biodynamische boeren – honing. Dat is fantastisch om te doen, maar ook erg uitdagend. Als ik dan zie hoe iedereen iedere dag het beste van zichzelf geeft, word ik daar heel blij van!’

Crème honing

Crème honing is een zachte smeuïge honing gemaakt van vloeibare honing gemengd met fijn gekristalliseerde honing. Door honing van bijvoorbeeld zonnebloem en koolzaad, die sterk gaan kristalliseren, te roeren met een mooie voorjaarshoning zoals linde, krijg je een fluweelzachte, gladde honing. Wilco’s favoriet? ‘Wij hebben een heerlijke Italiaanse sinaasappelbloesem honing in ons assortiment. Je proeft het fruit. Oh, dat is zo lekker! Echt een smaakmaker.’

Nieuws

menu