Voorstelling ‘Mag ik je kussen?’ zwengelt gesprek aan met zorgmedewerkers over toekomst van de zorg

De voorstelling gaat over een alleenstaande man met dementie, zijn dochter die de hele wereld over reist en het zorgteam dat om hen heen staat. Foto: TheaterMakers Radio Kootwijk
De theatervoorstelling heeft als doel om het gesprek over de toekomst van de zorg aan te jagen. En om zorgmedewerkers te laten zien dat zij er niet alleen voor staan: de zorg van morgen is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving.
‘Mag ik je kussen?’ is gemaakt door TheaterMakers Radio Kootwijk en onderdeel van een landelijke theatertour. De reacties zijn lovend: ‘spraakmakend en een hart onder de riem tegelijk’ en ‘een gevoel van herkenning.’ Met zes topacteurs, muziek, film, dans en een indrukwekkend decor is ‘Mag ik je kussen?’ een cadeautje voor alle zorgmedewerkers in Nederland.
De voorstelling gaat over een alleenstaande man met dementie, zijn dochter die de hele wereld over reist en het zorgteam dat om hen heen staat. Op een ontroerende en uitdagende manier laat het zien dat de zorg er alles aan doet om de man overeind te houden - tot het thuis echt niet meer kan. Daarmee geeft de voorstelling inzicht in de moeilijke keuzes waar zorgmedewerkers dagelijks mee worden geconfronteerd. Met een zorghart dat eigenlijk nooit opgeeft, maar nu toch echt de grenzen van het mogelijke heeft bereikt. Na de voorstelling gaan de genodigden met elkaar in gesprek.
Dat gesprek is nodig, want de samenleving wordt steeds ouder en de vraag naar zorg stijgt. Nu al merken zorgmedewerkers daar de gevolgen van. Hoe kunnen zorgmedewerkers ook in de toekomst met dezelfde passie en aandacht voor hun cliënten blijven zorgen, zonder zelf nog harder te moeten werken? Dat is de vraag die centraal staat.
Praat vandaag over morgen
Woonzorg Flevoland nam het initiatief om de voorstelling naar Flevoland te halen. ‘Dit jaar bestaan we 25 jaar. Dus een jaar waarin we terugkijken én vooruitkijken, want de zorg staat onder druk. Woonzorg Flevoland ziet de noodzaak om het anders te gaan doen. Bijvoorbeeld door de krapte aan zorgpersoneel, door de (toenemende) werkdruk bij zorgmedewerkers en door het ontstaan van wachtlijsten voor zowel de thuiszorg als verpleeghuiszorg’, vertelt bestuurder John Bos. ‘Het zorgvraagstuk is daarnaast óók een maatschappelijk vraagstuk. Niet alleen een probleem van vandaag, maar ook van (over)morgen. Onze samenleving is individualistischer geworden. Omkijken naar elkaar is niet meer vanzelfsprekend. Om de zorg in 2040 kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, is een omslag in de samenleving nodig. Een omslag die feitelijk iedereen aangaat. Daarover willen wij, net als de collega-zorginstellingen, in gesprek met medewerkers, bewoners en cliënten én de samenleving in gesprek’.
Grote opgave
De theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ is onderdeel van het landelijke programma Over Morgen dat door A+O VVT wordt georganiseerd. Over Morgen zoekt in dialoog met de sector en de samenleving naar oplossingen voor de zorg van morgen. Want het moet anders. Niet alleen zorgorganisaties, maar ook de politiek, zorgverzekeraars, het bedrijfsleven, welzijnsorganisaties en buurtinitiatieven spelen een rol in toekomstbestendige ouderenzorg.