Libris Geschiedenis Prijswinnaar Sandra Langereis verzorgt lezing in bibliotheek Lelystad

Sandra Langereise. Foto: Geert Snoeijer

Op initiatief van de Vrienden van de Bieb verzorgt Sandra Langereis woensdag 8 juni om 20.00 uur in de Flevomeer Bibliotheek Lelystad een lezing over haar boek ‘Erasmus: Dwarsdenker’. De lezing wordt muzikaal ondersteund door Emma Huijsser en Israel Golani van het Festival Via Musica.

Het Festival Via Musica heeft dit jaar als thema ‘Erasmus, Dwarsdenken in muziek’, waardoor hun muzikale programma naadloos aansluit bij het boek van Langereis. Vandaar dat Huijsser op de renaissanceharp en Golani op de luit de lezing opluisteren met muziek van ‘dwarse’ componisten uit de tijd van Erasmus.

Enorme briefwisseling

Langereis is de eerste biograaf die Erasmus’ levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Het boek is daarmee een indringend en ongekend compleet portret van Erasmus.

Langereis won met ‘Erasmus: Dwarsdenker’, een biografie over een van de belangrijkste humanisten uit de 16e eeuw, verschillende prijzen, waaronder de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Het boek werd bovendien uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandstalige Non-Fictie Boek’ door de Volkskrant, De Morgen en De Groene Amsterdammer in hun eindejaarslijsten.

Geëngageerde cultuurmaker centraal

‘Erasmus: Dwarsdenker’ is het vijfde boek van historica Langereis. In elk van haar boeken staat een geëngageerde cultuurmaker centraal, welke zich op geheel eigen wijze ingezet heeft voor de cultuur-, literatuur- of wetenschapsgeschiedenis.

Via Musica, vrij vertaald ‘de muzikale weg’, is een rondtrekkend festival in Flevoland dat tijdens muzikale activiteiten bezoekers kennis laat maken met de mooiste locaties en architectuur van de polder. Elke festivaldag strijken de muzikanten weer op een andere plek neer en het publiek reist fysiek met hen mee, maar ook de programmering is een ware reis en wel de persoonlijke reis van een componist, filosoof en kunstenaar.

Geen logische keuze

Op het oog lijkt Erasmus wellicht geen logische keuze als thema van een muziekfestival, maar zijn karakterschets komt dicht in de buurt van die van Via Musica: mensen nieuwsgierig maken en uitdagen met iets bijzonders is precies wat het festival nastreeft. Juist dat heeft de organisatie geïnspireerd tot het programmeren van een breed, toegankelijk en prikkelend festival.

De lezing van Sandra Langereis is de kick-off van het festival en vormt zo een inleiding en kennismaking met Via Musica. Het festival zelf vindt plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 augustus. Op 5 augustus keert het festival terug naar Lelystad, waar bij ‘Het Erf van Boerkok’ een mooi programma te ontdekken valt.

Kaarten voor lezing

Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar aan de informatiebalie in de bibliotheek of via de website van de bibliotheek.

Nieuws

Meest gelezen

menu