Inge Ummels exposeert in St Jansdal Lelystad

Inge Ummels aan de ezel. Foto: Inge Ummels

Beeldend kunstenaar Inge Ummels uit Lelystad exposeert in het St Jansdal ziekenhuis in Lelystad. De expositie omvat 26 schilderijen en biedt een gevarieerd overzicht van haar werk. Van kenmerkende vrouwenfiguren tot kleurrijke afbeeldingen van dieren. De schilderijen zijn te bezichtigen in de centrale hal en de gangen naar de poliklinieken. De expositie duurt tot 7 juli.

Het is de eerste keer dat Inge Ummels haar werk tentoonstelt in de publieke ruimte na haar terugkeer naar Lelystad enige jaren geleden. Inge is van oorsprong leerkracht in het basisonderwijs.

Creatieve vaardigheden

Zij ontwikkelde haar creatieve vaardigheden door het volgen van cursussen en opleidingen. Zo voltooide zij onder meer de beroepsopleiding Creatieve Handvaardigheid in Amsterdam. De schilderkunst trok haar het meest, en dit leidde naast praktische vorming tot een toenemende productie van schilderijen. Ook werkt zij in opdracht.

[De tekst gaat verder na de foto]

Inge Ummels laat zich vooral inspireren door natuur, observaties en menselijke gedaanten. Ook poëzie en persoonlijke emotie vormen een onderdeel van haar beeldende uitingen. Figuratieve en suggestieve elementen wisselen elkaar af. Zo varieert haar werk van een mystiek Iers landschap tot vrouwenfiguren; van wajangpoppen en geishafiguren tot beelden van zee en duinen.

Innerlijke spanning

In haar werk geeft zij uitdrukking aan de innerlijke spanning tussen ingetogenheid en de drang tot expressie. Haar twijfel tussen geborgenheid en de drang naar avontuur komt naar voren. Ook toont zij in bepaalde schilderijen de wisselwerking met de poëzie van haar levenspartner de dichter Thom Ummels. Medio mei verschijnt zijn dichtbundel “Avondschemering en ochtendgloren”. Hierin zijn 13 schilderijen van Inge opgenomen.

Zie voor meer informatie de website van Inge Ummels.

Nieuws

menu