Drama 'Vortex' te zien in Filmtheater Lelystad

Beeld uit de film Vortex. Persfoto

Filmtheater Lelystad vertoont op dinsdag 31 januari om 19.15 uur de film Vortex in bioscoop Kok CinemaxX. Een bejaard stel wordt uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw, die aan het begin van de film zegt: ‘Het leven is een droom, niet?’ Haar man beaamt het, maar een mooie droom is het niet.

Vortex vertelt het verhaal van een ouder koppel. In hun Parijse flat zorgt ‘vader’ (vertolkt door Dario Argento), terwijl hij schrijft aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films, voor zijn dementerende echtgenote (een rol van Françoise Lebrun). Vortex speelt zich nagenoeg volledig af in het met spullen overgroeide, labyrintische appartement van de twee, waar ze als geliefden én als vreemden ronddolen. Soms krijgen ze bezoek van hun zoon (Alex Lutz) en kleinzoon (Kylian Dheret), in levensechte familiescènes die hun eigen schrijnende licht op de situatie werpen. Het waarachtige spel van Argento en Lebrun maakt perfect voelbaar wat hun personages nog verbindt, welke kracht er nodig moet zijn om samen door te gaan – zo lang als het nog duurt.

Filmregisseur Gaspar Noé heeft met Vortex zijn hardste en tegelijkertijd zijn warmste en menselijkste film gemaakt. De Argentijns-Franse Noé maakte eerder de extreme films Climax (2018) en Irréversible (2002).

Noé en cameraman Benoît Debie draaiden Vortex met twee simultaan opererende camera’s. De hele film wordt gedraaid in split screen. Dat is uiterst functioneel. Het gebruik van het split screen heeft zo’n groot effect in dit Franse meesterwerk dat de film vorig jaar de Grote Prijs van de jury op het filmfestival van Gent won.

www.filmtheaterlelystad.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu