Filmtheater Lelystad vertoont de film ‘Belfast’

Scène uit 'Belfast'. Foto: Focus Features

Filmtheater Lelystad vertoont dinsdagavond 24 mei de film ‘Belfast’ in het Agora Theater. Een kleine film tegen de achtergrond van een grote historische gebeurtenis.

In ‘Belfast’, met een guitige Jude Hill als ‘Buddy’, blikt regisseur Kenneth Branagh door kinderogen terug op de troubles in Noord-Ierland die zijn jeugd tekenden.

De hartverscheurende beelden die ons dezer dagen uit Oekraïne bereiken, zijn een zoveelste herinnering aan hoe oorlog mensenlevens door elkaar schudt. Regisseur en acteur Kenneth Branagh kan daarvan meespreken: toen hij acht was, besloten zijn ouders om het oplaaiende geweld tussen protestanten en katholieken in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast te ontvluchten. Die hoogstpersoonlijke geschiedenis verfilmt hij in het bitterzoete ‘Belfast’, dat maar liefst zeven Oscarnominaties verzamelde.

[De tekst gaat verder na de foto]

Rijk geschakeerd zwart-wit

Na een overbodige hedendaagse proloog, die meer weg heeft van een niet zo doeltreffend promofilmpje van de toeristische dienst van Belfast, duikt Branagh in rijk geschakeerd zwart-wit het verleden in. Het is de zomer van 1969. De negenjarige Buddy speelt op straat in de warme namiddagzon. Plots begint de camera om hem heen te cirkelen, en doemt aan het eind van de straat een woedende menigte op. Het vuilbakdeksel in Buddy’s hand, dat tot dan toe enkel gebruikt werd in gefantaseerde riddergevechten, moet hem nu echt beschermen tegen een regen van stenen en molotovcocktails. Het is een ontstellende, impressionistisch geregisseerde scène die meteen binnenkomt als een kantelpunt in Buddy’s jonge leven.

Terwijl in Buddy’s straat een barricade wordt opgetrokken, en zijn ouders (charmant vertolkt door Jamie Dornan en Caitriona Balfe) aan vertrekken denken, is Branaghs kinderlijke alter ego vooral bezig met chocolade stelen, het mooiste meisje van zijn klas het hof maken, en tateren met zijn grootouders (Judi Dench en Ciarán Hinds). Een jeugd tussen kattenkwaad en prikkeldraad.

Warme feelgoodfilm

Buddy’s ouders schermen hun jongste zoon zoveel mogelijk af van de polarisering die hen omringt, en aangezien Buddy’s ogen de onze zijn, zien wij de wereld op even kinderlijke wijze als hij. Dat levert een warme feelgoodfilm op.

De film begint om 19.45 uur. Kaarten reserveren kan via www.agora-lelystad.nl of aan de kassa van de Agora. Meer informatie via de website van Filmtheater Lelystad .

Nieuws

menu