Filmtheater Lelystad vertoont film die de rijken der aarde in hun hemd zet

Beeld uit de film 'Triangle of Sadness'. Foto: Fredrik Wenzel
De rijken der aarde worden in hun hemd gezet. Wie het werk van de Zweedse Ruben Östlund een beetje kent weet wat je te wachten staat. In al zijn films zoomt hij in op het gedrag van mensen of maakt hij satire over hoe mensen zich gedragen. In zijn film ‘Triangle of Sadness’ (2022) is het niet veel anders.
De film is opgebouwd rondom drie aktes: Carl en Yaya, Het jacht en Het eiland. In de eerste akte volgen we een jong stelletje. Carl (Harris Dickinson) is een fotomodel en Yaya (Charlbi Dean) is naast model ook influencer. Tijdens een etentje krijgen ze ruzie over wie de rekening betaald. Dat loopt nogal uit de hand. Het zet meteen de toon voor waar de rest van de film over gaat: ongelijkheid en het onderscheid tussen rijk en arm. En dat uit zich vooral in oppervlakkigheid, desinteresse en arrogantie tegenover empathie, betrokkenheid en bescheidenheid. Later stappen ze aan boord van een super luxe jacht waar ze kennismaken met een Scandinavische tech-miljardair, een Brits echtpaar dat rijk is geworden met wapens en een Russische oligarch. Zelf hebben ze geen cent betaald omdat Yaya als influencer alleen maar wat foto’s met artikelen hoeft te uploaden die ze aanprijst.
De kapitein van het schip (Woody Harrelson) laat zich gedurende de reis niet zien en zit alleen op zijn kamer. Als het ‘Captains Diner’ wordt aangekondigd, komt hij van zijn kamer om de gasten te ontvangen. Het jacht trotseert die avond een zware storm en de gasten worden één voor één zeeziek.
Maar dan volgt de derde akte en dat is meteen de meest scherpe en beste van de drie. Piraten overvallen het jacht en er breekt brand uit. Een aantal gasten weet zich te redden en spoelen aan op een onbewoond eiland. Al snel zijn de rollen omgedraaid. De rijken der aarde weten zich geen raad en kunnen nauwelijks overleven terwijl de armen – de Aziatische schoonmakers, die beneden het dek wonen en werken – alle vaardigheden bezitten om te kunnen overleven. Binnen een mum van tijd liggen de verhoudingen totaal anders. Geld blijkt hier niets anders te zijn dan waardeloos papier.
De film won in 2022 de Gouden Palm tijdens het Cannes Film Festival en werd ook de winnaar van de publieksprijs tijdens het Parool Film Fest in Amsterdam. ‘Triangle of Sadness’ is een geslaagde, kritische en absurdistische blik op het grote geld en de ongelijkheid in de wereld. Saillant detail: de Zuid-Afrikaanse actrice Dean overleed slechts een paar maanden na de première van de film. Ze werd slechts 22 jaar oud.
In Cannes, waar de jachten van de superrijken liggen, werd door het publiek smakelijk gelachen om de film.
Östlund is een koning als het gaat om de vinger treffend en vermakelijk op de zere menselijke plek te leggen. Iedere scène is stijlvol gefilmd en heerlijk geacteerd. En de film is actueel. Reden genoeg om te zeggen: kijk hem! Al is het maar om erover mee te kunnen praten.