Filmtheater Lelystad vertoont 'C'mon C'mon'

Beeld uit 'C'mon C'mon'. Foto: Tobin Yelland

Filmtheater Lelystad vertoont dinsdag 21 juni om 19.45 uur de film ‘C’mon C’mon’ in het Agora Theater.

Met een richtmicrofoon in de hand en een grote koptelefoon op zijn hoofd struint de negenjarige Jesse (Woody Norman) door Los Angeles. Afgesloten voor de wereld heeft hij alleen aandacht voor hetgeen waar zijn microfoon naartoe wijst. ‘Wauw dit klinkt geweldig,’ roept de jongen wanneer hij de Californische golven opneemt.

Nogal wat ongemakkelijk

Onder de vleugels van Johnny (Joaquin Phoenix) zijn de eerste dagen nog wat ongemakkelijk voor het duo. Jesse is allesbehalve een normaal jochie, hij is een excentriekeling die zich op bijzondere manieren uit. ’s Ochtends luistert hij operamuziek op standje burenruzie. Hij leest graag de gekste complottheorieën over miermensen en kruipt sporadisch in de rol van een weeskindje dat op bezoek gaat bij een kindermoordenaar. Johhny weet zich soms geen raad wat te doen.

Schot in de roos

Het casten van Joaquin Phoenix als Johnny is een heuse schot in de roos. Met een wollige baard op zijn kin, levert dit een knuffelbeer-oom op die als liefelijke surrogaatvader worstelt met zijn onzekerheden. Wanneer Jesse naar bed is neemt Johnny een audiodagboek op dat een mooi inkijkje in zijn gedachten geeft. Maar daar tegenover breekt het zweet Johhny uit wanneer Jesse plots verdwijnt in een drukke straat en de paniek van Johnny voelbaarder is dan ooit. Niet te vergeten: Jesse is immers nog maar negen jaar oud.

Tijdloos gevoel

De in zwart-wit geschoten beelden in hedendaags Amerika geven de film ondanks de smartphones en tablets een tijdloos gevoel. ‘C’mon C’mon’ ontvouwt zich als een zweem van alledaagse momenten waar de spanning zit in de reactie van Jesse op Johnny en andersom. Het is een aaneenschakeling van herkenbaarheid voor iedereen die wel eens heeft moeten oppassen op een kind dat je net niet goed genoeg kent.

Door zijn kinderlijke onschuld stelt Jesse vragen die volwassenen normaliter uit de weg gaan. Zo worden de rollen van interviewer en geïnterviewde omgedraaid voor Johnny, die geregeld voor het blok wordt gezet. ‘Waarom ben jij eigenlijk niet getrouwd?’ vraagt Jesse terwijl hij voorgelezen wordt. Johnny leest door, maar dwaalt af en zoekt naar de woorden. ‘Ik heb een hele tijd een relatie gehad maar we zijn nu uit elkaar.’ Jesse kijkt op. ‘Waarom? Houden jullie niet meer van elkaar?’ Johnny klapt het boek dicht en zegt: ‘Jawel, maar op een gegeven moment weet je niet meer hoe je die liefde naar elkaar kan uiten.’

Slinkende groep Amerikaanse filmmakers

‘C’mon C’mon’ is een Amerikaanse zwart-wit drama geregisseerd door Mike Mills, die hoort bij de slinkende groep Amerikaanse filmmakers die nog onafhankelijk en compromisloos films maken. ‘C’mon C’mon’ is een uitstekende film die prachtig balanceert op het randje van vertedering maar rauw genoeg is om de genreclichés te vermijden. Een authentieke verademing op het witte doek. Johhny en Jesse’s reis samen is een heerlijke aaneenschakeling van momenten die voelt als dromen van de toekomst.

Kijk voor meer informatie op de website van Filmtheater Lelystad.

Nieuws

Meest gelezen

menu