Filmtheater Lelystad vertoont ‘The worst person in the world’

Renate Reinsve in de rol van Julie. Foto: Filmdepot

Filmtheater Lelystad vertoont op 3 mei om 19.45 uur de film ‘The worst person in the world’ in het Agora Theater.

‘The worst person in the world’ is een Noors-Deens-Frans-Zweedse romantische en duistere komediefilm. Soms wekt de film de indruk over het gemijmer van jonge bevoorrechte middenklassers te gaan, maar de onderliggende diagnose is een serieuze kwestie. Heel knap hoe Joachim Trier (regisseur) die aandoening als een romantische komedie weet te verpakken.

[De tekst gaat verder na de trailer]

Geen doorsnee romcom

Maar let op: dit is geen doorsnee romcom met ondeugende grappen. Je kunt hooguit lachen omdat je de twijfels en de verwarring van de personages herkent en beseft hoezeer we allemaal op elkaar lijken. Ook Joachim Trier heeft om die reden met z’n personages te doen: hij maakt nergens karikaturen van ze, hoezeer ze daar zelf soms ook naar neigen.

In sneltreinvaart zie je in de eerste minuten Julies (Renate Reinsven) existentiële twijfel passeren. Ze studeert geneeskunde maar schakelt over naar psychologie ‘want het ging haar toch altijd al om de ziel’. Even later besluit ze dat ze ‘een visueel mens’ is en begint ze aan fotografie. Dito voor haar relaties, al zijn die toch wat meer een zaak van lange adem.

Ideaalbeelden

Dat mensen vaten vol tegenstrijdigheden zijn, heeft Julie nooit geleerd. De media waar ze mee opgroeide, serveerden alleen ideaalbeelden. Dus: als er even geen prikkeling is, wordt ze ongeduldig. Als iets niet perfect lijkt, wil ze weg. Die obstakels, vooral bij generaties die zijn opgegroeid met digitale media, moeten we serieus nemen. Ze ontmoet de vijftien jaar oudere Aksel (Anders Danielson), maar zodra hij haar met een bijzonder slappe reden probeert weg te sturen (‘we moeten stoppen anders ga ik echt van je houden en dan is het te laat’), beseft ze: ik hou van hem.

Vijf films in vijftien jaar

De Noorse regisseur Joachim Trier (1974) is al jaren een van Europa’s beste filmmakers. Hij is alleen niet erg productief. Slechts vijf films in vijftien jaar. Maar misschien zijn die wel zo goed omdát hij de tijd neemt voor zijn fantasierijke grote-stadsdrama’s, die altijd over zoekende, jonge mensen gaan. Ook voor ‘The Worst Person in the World’ gaat dit op. Deze film is vorige zomer in Cannes in première gegaan.

Er kunnen kaarten gereserveerd worden via www.agora-lelystad.nl of aan de kassa van de Agora. Meer informatie via www.filmtheaterlelystad.nl .

Nieuws

menu