Filmtheater Lelystad vertoont ‘The Son’

Beeld uit 'The Son'. Persfoto

Filmtheater Lelystad vertoont op dinsdag 24 januari de film ‘The Son’ in bioscoop Kok CinemaxX. Aanvang 19.15 uur.

De moderne klassieker ‘The Father’ uit 2020 (28 september 2021 te zien geweest in Filmtheater Lelystad), was meer dan alleen die geweldige acteerprestatie van Anthony Hopkins. Dankzij een slim script werden we meegenomen in het gedesoriënteerde brein van iemand met alzheimer.

Nu is er ‘The Son’, eveneens van regisseur en scenarist Florian Zeller, die zijn eigen gelijknamige theatervoorstelling naar het medium film tilde. Het is een klassiek drama geworden. Ditmaal is het onderwerp: depressie.

Het plot gaat specifiek over een tiener, Nicolas (Zen McGrathen) die lijdt aan depressie. Opvallend is dat het verhaal vooral verteld wordt vanuit het perspectief van de gescheiden vader (Hugh Jackman), en moeder (Laura Dern) - die niet helemaal begrijpen hoe ze met de depressie van hun kind moeten omgaan. Dit zorgt echter ook voor een probleem; als kijker kan je bijna geen band scheppen met ‘de zoon’, aangezien je nooit vanuit zijn ogen kan meemaken hoe ellendig deze gevoelens zijn. Dit is ook de intentie, je net zo machteloos voelen als de ouders die niet weten hoe ze hun zoon kunnen helpen. Hoe de depressie van Nicholas in beeld wordt gebracht komt erg dicht bij huis. Zijn afwezigheid spreekt voor zich, evenals de non-verbale houding die hij aanneemt.

Waar ‘The Son’ in zegeviert is het acteerwerk van Nicholas’ vader. Voor zijn gevoel doet hij er alles aan om zijn zoon te helpen, maar tevergeefs. De situatie vraagt mentaal veel van hem, en ook zijn eigen privé-leven (met zijn nieuwe vriendin (Vanessa Kirby) en pasgeboren zoon begint hieronder te lijden. Jackman’s acteerspel is sympathiek en compleet geloofwaardig.

Beoordeel ‘The Son’ binnen zijn eigen marges en je hebt een effectief drama, mede dankzij het onderwerp. De film werpt een afstandelijke blik op iemand met depressie en laat je na afloop nadenken over de betrokken personages en hoe zij deze situatie hebben afgehandeld. Want, hoe je het ook bekijkt, dit blijft een ziektevorm die niemand ooit echt zal begrijpen. Schrik ook niet van een traan.

www.filmtheaterlelystad.nl

Nieuws

menu