Filmtheater Lelystad vertoont 'The Duke' in het Agora Theater

Beeld uit 'The Duke'. Foto: Nick Wall

Filmtheater Lelystad vertoont dinsdag 31 mei om 19.45 uur de film ‘The Duke’ in het Agora Theater.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de zestigjarige taxichauffeur Kempton Bunton, die in 1961 het portret van The Duke of Wellington steelt. In zijn losgeldbrieven belooft hij het schilderij terug te geven wanneer de overheid televisie gratis beschikbaar maakt voor ouderen.

Vreemder dan het gekste

Soms is een waargebeurd verhaal vreemder dan het gekste wat je uit de duim kunt zuigen, en ligt een verfilming voor de hand. Zo ook dit verhaal over een excentriekeling die een kostbaar schilderij kidnapt. Het zou Kemptons allerlaatste protest tegen de Britse regering worden.

Eenmaal thuis staart de anarchistisch aangelegde grijsaard naar een gestolen portret van de hertog van Wellington. De waarde ervan in 1961: honderdzestigduizend pond. Het is immers een onvervalste Goya. Het was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. Pas vijftig jaar later wordt het verbazingwekkende verhaal hierachter bekend. Kempton, een rechtschapen man, wilde de wereld veranderen en zijn huwelijk redden. Hoe en waarom hij hiervoor het stelen van The Duke gebruikte is een wonderbaarlijk verhaal.

Geestig tot en met

The Duke kijkt heerlijk weg en is geestig tot en met. Jim Broadbent (‘Black Adder’) speelt Kempton Bunton met zijn bekende scherpe geest en barstensvol fratsen en Helen Mirren (‘The Queen’) is in de rol van zijn kranige oude vrouw Dorothy een gortdroog en komisch tegenwicht. Regisseur Roger Michell, bekend van onder anderen de romantische comedy ‘Notting Hill’ (1999) bracht ook nu met zijn laatste werk The Duke zijn gevarieerde krachten als filmmaker naar voren.

Kaarten reserveren kan via de website van Agora.

Nieuws

menu