Elke Vierveijzer gaat rechtstreeks het hart in

Elke Vierveijzer. Foto: Jaap Reedijk

Elke Vierveijzer, vrijdag 2 december om 20.30 uur in theater De Meerpaal in Dronten te zien met ‘Lucht’, won met die voorstelling de Poelifinario 2021 in de categorie Kleinkunst voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Met haar grote stem, haar bloedstollend mooie liedjes en schurende teksten maakte ze van ‘Lucht’ een veelzijdig theaterconcert over kwetsbaarheid.

Rechtstreeks het hart in

De VSCD-jury schreef over ‘Lucht’: ‘Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. ‘‘Lucht’’ is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk. Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in haar nummers, die heen en weer schieten tussen rauwe kwetsbaarheid en cynisch misnoegen. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. De fraaie, gevarieerde arrangementen en invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken ‘‘Lucht’’ helemaal af.’

Na ‘Om te janken zo mooi’, een ode aan Maarten van Roozendaal, en ‘Zonder Genade’ is het tijd voor ‘Lucht’. Een veelzijdig theaterconcert over aanpassing en ontsnapping. Over eindeloos doorgaan en stilvallen. Over het dicht gegespte harnas dat houvast geeft. Wat haar kenmerkt? Met een geheel eigen stem gaat ze in ‘Lucht via muzikale verhalen en stijlen op zoek. Soms met een poppy sound, soms met het klassieke theaterlied, dan weer met opzwepende donkere elektronica.

Stuk voor stuk kogels

Eén ding is duidelijk, de liederen zijn stuk voor stuk kogels die de mensen in de zaal onmogelijk kunnen ontwijken. Beloftes, gedachten, angsten, observaties en vragen. Aan wiens maatstaven wordt er precies voldaan? En wat als er één knoop van het keurslijf springt? Rauw, eerlijk en kwetsbaar.

Kaarten zijn te reserveren aan de balie op het Serviceplein en via de website van De Meerpaal.

Nieuws

menu