Asv Dronten bestaat 60 jaar | Wie de jeugd heeft...

Jeugdvoetballers van asv Dronten. Foto: asv Dronten

Voetbalvereniging asv Dronten viert zaterdag 25 juni het zestigjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum publiceert FlevoPost een serie verhalen over de oudste vereniging van de gemeente. Deze tweede aflevering gaat over het jeugdvoetbal.

In de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan De Morinel in Dronten vindt maandag 21 mei 1962 de oprichtingsvergadering van de Algemene Sportvereniging Dronten (ASVD) plaats. Op 25 juni wordt de club bij Koninklijk Besluit officieel erkend als voetbalvereniging. Toen kon niemand bevroeden dat jaren later op het derde kunstgrasveld van de club de landenteams van Engeland en Brazilië tegen elkaar spelen. Daarnaast nemen Nederland en Spanje het tegen elkaar op. Internationaal voetbal op de velden van asv Dronten?

Niet helemaal. De landenshirts kloppen, maar de spelers zijn nog erg jong en ze spelen vier tegen vier op een kwart veld. Het zijn de allerkleinste voetballers van asv Dronten, vijf- en zesjarigen, die elke zaterdag onderlinge wedstrijden spelen.

Het begon in februari 2011 met een trainingsmiddag voor de allerjongsten. Acht jongens en meisjes waren hierbij aanwezig. Elke week nam het aantal enthousiastelingen toe. Vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes sloten zich aan en twee maanden later renden er 54 Groentjes achter de bal aan. Nu spelen elke zaterdag zo’n zestig talentjes hun eigen wereldkampioenschap voetbal.

De allereerste officiële jeugdwedstrijd van (toen nog) ASVD vond plaats in 1962. Een B-junioren team (tegenwoordig heet deze leeftijdsgroep JO17) verloor met 13-0. Geen wonder dan hun eerste wedstrijd in een dikke nederlaag eindigde, het was een combinatieteam van B’s aangevuld met jongere spelers. Er waren simpelweg niet genoeg spelers om een compleet B-team te vormen.

In het seizoen 1962-1963 werden diezelfde B-junioren wel kampioen met 27 punten uit 15 wedstrijden (een overwinning leverde in die tijd twee punten op). Dertig jaar later, in het seizoen 1991-1992, werd B1 kampioen van de hoofdklasse en promoveerde naar de landelijke derde divisie. Dit was een primeur voor asv Dronten.

In 2015 werd het D-pupillenteam (JO12) zelfs kampioen van de tweede divisie. Het toonde de enorme ontwikkeling van de jeugdafdeling, ook al speelt er nu geen enkel jeugdteam meer op divisieniveau. Wat telt is dat de jeugd van asv Dronten al zestig jaar lang met veel plezier voetbalt. Talentvol of minder talentvol, een verstandelijke- of lichamelijke beperking (er is G-voetbal bij asv Dronten sinds 2012), jongens en meisjes, voor iedereen is er plek.

Op dat derde kunstgrasveld won Engeland overigens met 5-4 van Brazilië. Op het veld ernaast versloeg Nederland Spanje met 6-3.

Nieuws

menu