Weersomstandigheden maken Zuiderzeeronde loodzwaar

Het peloton bij de mannen dokkert over de steentjes van het Roggebotzand. Foto: Gerrit Wijnne

De een kon na afloop zijn handschoentjes niet zelf uittrekken. Een ander klappertandde minutenlang. Een derde kon bijna niet van zijn fiets komen en een vierde lag voor dood in het gras. De weersomstandigheden maakten de tiende Zuiderzeeronde van afgelopen zaterdag loodzwaar.

Het was nooit meer dan vijf graden, er blies een stormachtige noordwestenwind en stevige buien - soms met hagel - geselden de renners. Dit maakte dat ze tot op het bot koud waren, zowel bij de dames als bij de heren.

Start en finish in Dronten

De Zuiderzeeronde, met start en finish in Dronten, was voor de vrouwen de eerste wedstrijd in de KNWU Topcompetitie en voor de mannen de eerste wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie.

Bij aanvang van beide wedstrijden werd stilgestaan bij het overlijden van Jan van Ommen, die zich niet alleen vele jaren heeft ingezet voor wielervereniging De IJsselstreek, maar ook op organisatorische terreinen veel voor de wielersport heeft betekend.

Wind scherprechter

In beide wedstrijden werd vanaf de eerste kilometers hard gereden over de strakke wegen waar de wind scherprechter was. Ook de steentjes in het Roggebotsbos zorgden voor mooie wedstrijden.

Bij de vrouwen ging de winst naar Femke Markus. Ze finishte solo. Mareille Meijering werd tweede en Sanne Bouwmeester derde. Bij de mannen won Jelle Johannink door in de sprint van de kopgroep Mark Prinsen en Chiel Schulten te verslaan.

Nieuws

menu