Vrouwen- en meisjesvoetbal bij asv Dronten leeft

Damesvoetbal bij asv Dronten. Foto: Peter Renkema

Voetbalvereniging asv Dronten viert op zaterdag 25 juni het zestigjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum publiceert FlevoPost een serie verhalen over de oudste vereniging van de gemeente. Deze derde aflevering gaat over het vrouwen- en meisjesvoetbal.

In de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan De Morinel in Dronten vindt maandag 21 mei 1962 de oprichtingsvergadering van de Algemene Sportvereniging Dronten (ASVD) plaats. Op 25 juni wordt de club bij Koninklijk Besluit officieel erkend als voetbalvereniging. Bijna twaalf jaar later wordt de kiem gelegd voor damesvoetbal in Dronten.

Zelf op het veld staan

Een groep feestvierende dames op een gezellig terras op Koninginnedag 1974 besluit, onder het genot van een drankje, dat ze niet langer alleen maar hand- en spandiensten willen verrichten voor ASVD. Nee, ze willen ook zelf op het veld staan.

Aanvankelijk wordt er alleen met senioren gespeeld. In 1977 start een tweede elftal, een jaar later gevolgd door een meisjesteam. Successen blijven niet uit. In 1983 promoveert het vrouwenelftal naar de hoofdklasse en drie jaar later wordt het meisjesteam 9-12 voor het eerst kampioen. In de loop der jaren winnen de meisjes een aantal keer de KNVB-districtsbeker.

Twee vrouwenteams en vijf meisjesteams

Anno 2022 telt asv Dronten twee vrouwenteams en vijf meisjesteams in verschillende leeftijdscategorieën. Sinds 1986 mogen meisjes ook samen met jongens in één team voetballen. Dat dat zijn vruchten afwerpt bewijzen bijvoorbeeld Tirsa Post, Wenke Stedehouwer en Amber van den Berg.

Tirsa: ‘Ik was zes jaar toen ik lid werd van asv Dronten. Vanaf de eerste wedstrijd was ik keeper. Ik vond het zo leuk, dat ik het daarna altijd ben blijven doen.’ Nu is ze de tweede keepster van de vrouwenselectie van eredivisieclub PEC Zwolle.

Wenke kwam uit voor PEC Zwolle en Heerenveen (2014-2018), terwijl Amber als twaalfjarige door AC Milan (Italië) werd uitgenodigd voor een stage, vervolgens bij FC Twente speelde (2017) en daarna voor haar studie naar de Verenigde Staten vertrok en er ging voetballen in de NCAA Division 1 Women’s Soccer als speelster van de Western Carolina Catamounts (2018).

Volwaardige tak

Het is inmiddels lang geleden dat een bekende ASVD’er luidkeels verkondigde dat hij van vrouwen hield, voetbal fantastisch vond, maar niks had met vrouwenvoetbal. Waar in het verleden vaak schamper gereageerd werd als het over vrouwenvoetbal ging, is het beeld nu veelal positief. Je ziet wekelijks meisjes uitblinken in jongensteams en enthousiaste, technisch begaafde vrouwen die de bal na een mooie aanval hard en loepzuiver in het vijandelijke doel schieten.

Het meisjes- en vrouwenvoetbal is al bijna 48 jaar een volwaardige tak van de vereniging en is niet meer weg te denken bij het bijna zestigjarige asv Dronten.

Nieuws

menu