Talentvolle kitesurfer Max van Loon (16) uit Lelystad: ‘Nu doorpakken en wedstrijden varen!’

Als het hard waait is Max van Loon te vinden bij de kitesurfspot bij het Bataviastrand. Foto: Fotostudio Wierd

Kitesurfen is vrijheid. Er zijn geen regels op het water, behalve lol maken en een beetje op elkaar letten. Max van Loon (16) is op mooie dagen te vinden bij de kitesurfspot bij het Bataviastrand. Met mooie dagen bedoelt hij: als het hard waait. Kou en regen deren hem niet. Dat toewijding loont bleek bij zijn eerste officiële wedstrijd. Hij maakte er de hoogste sprong van het toernooi.

‘Ik was een tikje geïntimideerd bij de start van de wedstrijd’, zegt Max over de andere, veel meer ervaren deelnemers aan het Race2Space toernooi op 7 oktober. ‘Maar zo gauw ik op mijn surfbord stapte gleed dat gevoel van mij af. Dit is mijn sport, mijn passie. Bovendien train ik bijna dagelijks op deze spot, het voelde vertrouwd. Ik besloot om gewoon te gaan genieten.’ Het doel van dit type kitesurfwedstrijd (Big Air) is zo hoog mogelijk te springen en de mooiste tricks te laten zien aan de jury en de toeschouwers. Pas toen Max in de finale bleek te staan voelde hij weer de hete adem van de concurrentie in zijn nek. ‘De condities op het water waren optimaal, ik ben goed in vorm en ik had misschien wel gewoon geluk,’ vertelt hij bescheiden. Maar feitelijk maakte hij op dat moment de hoogste sprong van iedereen: 16,6 meter. Ter vergelijking: dat is zo hoog als halverwege de Hurkende Man. Het leverde hem een glorieuze tweede plaats op. Hij werd op het podium geroepen op en nam een fles bubbelwijn in ontvangst om zijn de toeschouwers onder te sprayen. Zijn vader stond in het publiek, met kippenvel op zijn lijf. ‘Onvergetelijk’, noemt Max de ervaring.

Als kind op surfplank vader

De liefde voor deze watersport zit bij Max in het bloed. Als kind stond hij voorop de surfplank van zijn vader. ‘Die eerste rit kan ik mij goed herinneren, samen vlogen we over het water. Later mocht ik zelf proberen. Mijn vader leerde het me. Ik werd steeds beter en ik vind het geweldig om te doen. De surfplek aan het Markermeer is bovendien een heel goede stek: diep en weinig waterplanten. Kitesurfers, wakeboarders en kitefoilers (die scheren op hun vin door het water) komen vanuit heel Nederland hier naartoe om te oefenen. Ik ontmoet ook veel andere watersporters, wat het heel sociaal maakt.’

Het wedstrijdvuurtje is in ieder geval gaan branden bij de jonge kiter. ‘Ik wil nu doorpakken. Aan meer toernooien gaan meedoen, gerichter trainen en een sponsor vinden,’ vertelt hij vastberaden. ‘De ultieme kitesurfdroom? Meedoen aan de Red Bull King of the Air in Zuid-Afrika, het grootste Big Air evenement ter wereld’. Het record voor kitesurf sprongen staat overigens op naam van een andere jonge Nederlander: 34.8 meter, net iets hoger dan de Hurkende Man.

Nieuws

menu