Bij het zestigjarig bestaan benadrukt asv Dronten het grote belang van vrijwilligers voor de vereniging

Jeugdscheidsrechters kijken wanneer hun volgende wedstrijd is. Foto: Peter Renkema

Voetbalvereniging asv Dronten viert op zaterdag 25 juni het zestigjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum publiceert FlevoPost een serie verhalen over de oudste vereniging van de gemeente. Deze eerste aflevering gaat over het belang van vrijwilligers.

Oprichtingsvergadering

Op maandag 21 mei 1962 vindt in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel in Dronten de oprichtingsvergadering plaats. Als clubkleuren worden groen en wit gekozen. Exact vijf weken later, op maandag 25 juni, wordt ASVD - Algemene Sport Vereniging Dronten - bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging.

Zestien dagen later, op woensdag 11 juli speelt ASVD de eerste wedstrijd. Tegenstander is de PTT van Harderwijk. Het duel eindigt in 5-5. Dit is een goed resultaat voor de Drontenaren. Ze werken de hele wedstrijd namelijk met tien spelers af. Niet omdat er een rode kaart valt, maar omdat de club niet meer voetballende leden telt. Dit mag de pret niet drukken: Dronten voetbalt.

Eén constante

In de zestig jaar die volgen is er één constante: vrijwilligers. Zij zijn degenen die de vereniging draaiende houden. Als vrijwilligerscoördinator Alexandra den Bakker wordt gevraagd hoeveel vrijwilligers asv Dronten in het huidige seizoen telt zwijgt ze even. Er is geen officiële lijst. Honderd, tweehonderd, driehonderd? Ze weet het niet. Alexandra houdt het op ongeveer 250 vrijwillige medewerkers. ‘Er zijn vrijwilligers die elke dag op het sportpark te vinden zijn en anderen die één of twee keer per jaar belangeloos iets voor de club doen. Dat is allemaal even fantastisch’.

Jaren geleden had asv Dronten een jeugdleidster die zich dolenthousiast, uitgelaten, rennend, springend en jubelend langs de zijlijn begaf, onophoudelijk haar spelers positief aanmoedigend. Zelfs het publiek en de leiders van de tegenstander werden onstuimig en liefdevol benaderd, gepassioneerd toegesproken en geïnspireerd door haar niet aflatende toewijding. Een fraai beeld dat iets zegt over de betrokkenheid van vrijwilligers.

Enthousiaste vrijwilligers

Te vaak roepen mensen onnadenkend dat er tegenwoordig niemand meer vrijwilligerswerk wil doen. Als deze mensen op een zaterdag eens rondkijken op de velden van asv Dronten, zouden ze zien dat dit niet klopt. Ze zouden zich verwonderen over al die enthousiaste vrijwilligers, jong en oud, die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun hobby uitoefenen. In de knusse kantine en langs de rumoerige velden zouden ze heel wat welwillende hobbyisten tegenkomen. Ze zouden ontdekken hoeveel plezier het oplevert, plezier voor de vrijwilliger en plezier voor al diegenen waarvoor de vrijwilliger het doet.

Alle lof dus voor al die vrijwilligers die elke dag plezier beleven aan hun liefhebberij, voetbal. Die verdienen een compliment. Niet dat ze daarop zitten te wachten, maar ze vinden het vast leuk dat iemand heel even aan ze denkt. Heel even een blijk van waardering voor alle liefhebbers die vrijwillig al zestig jaar lang inzet tonen voor asv Dronten.

Nieuws

menu