Hoe het allemaal begon voor asv Dronten

Het eerste elftal van ASVD voor aanvang van de eerste vriendschappelijke wedstrijd tegen de PTT van Harderwijk (5-5). Foto: Peter Renkema

Voetbalvereniging asv Dronten viert zaterdag 25 juni het zestigjarig bestaan. In aanloop naar dit jubileum publiceert FlevoPost een serie verhalen over de oudste vereniging van de gemeente. Deze vijfde aflevering gaat over hoe het zestig jaar geleden allemaal begon.

Op maandag 21 mei 1962 vindt in de kerkzaal van het barakkenkamp van de polderpioniers aan de Morinel in Dronten de oprichtingsvergadering plaats. Als clubkleuren worden groen en wit gekozen. Exact vijf weken later, op maandag 25 juni, wordt ASVD - Algemene Sport Vereniging Dronten - bij koninklijk besluit officieel erkend als voetbalvereniging. Op 30 mei 1962 kopt De Flevolander: ‘Sportvereniging Dronten opgericht’. De onderkop luidt: ‘De oprichting van een voetbalclub in een dorp dat nog vorm moet krijgen’. Hier was al een hele geschiedenis aan vooraf gegaan.

De eerste bal

In het jubileumboek ‘Van ASVD tot asv Dronten, 1962-2012, 50 jaar voetbalplezier in Dronten’ staat een interview met Piet Zwijnenburg. Hij was erbij toen de eerste bal rolde op de jonge Flevolandse bodem. De toen 16-jarige Piet kwam in Dronten wonen met zijn ouders in de barakken aan de Pioniersweg. Dat was in mei 1960.

In de enorme leegheid van het gebied miste hij iets: een voetbalclub. Er woonden echter bijna geen mensen. Gaandeweg kwamen er meer pioniers naar Dronten.

Veel connecties

Het was inmiddels twee jaar later toen de jonge Piet een balletje opgooide bij broeder Van der Wielen, die veel connecties had. Een paar maanden later was de voetbalclub er. De oprichtingsacte werd getekend in de barak aan Het Kamp. Broeder van der Wielen was duidelijk over de gekozen clubkleuren: groen staat voor liefde en wit voor vrede. Zo moest het zijn.

Samen met Arie, de zoon van broeder Van der Wielen, was Piet het eerste lid van de nieuwe vereniging ASVD. Zwijnenburg vertelt: ‘Johan Greve werd onze eerste trainer. Die hield van aanpakken en hanteerde een flinke discipline. Twee keer in de week trainen, anders niet spelen. Dat was weleens lastig, omdat ik in die tijd ook in militaire dienst moest. Dan had je pech en werd je niet opgesteld.’

Verre van optimaal

De trainingsomstandigheden waren verre van optimaal, herinnert Zwijnenburg zich. ‘We deden dat op een veld naast het barakkenkamp aan de Morinel, aangelegd voor de bewoners van het arbeiderskamp. Aangezien de meeste kampbewoners in het weekend naar huis gingen, kon het veld gebruikt worden door de voetballers van ASVD. Naast het veld lag een braakliggend stuk zandgrond. We deden daar allerlei oefeningen, zoals bokspringen en door het zware zand lopen. Omkleden deden we in door de Rijksdienst IJsselmeerpolders ter beschikking gestelde schaftwagens. In de herfst en winter gingen we vaak al hardlopend naar de Haringweg, waar we konden trainen in een grote boerenschuur. Later is er ook nog binnen getraind in een schuur aan de Ansjovisweg.’

Thuiswedstrijd tegen Tollebeek

ASVD 1 start de competitie op 9 september 1962 met een thuiswedstrijd tegen Tollebeek. Al uren voor aanvang van de wedstrijd waren de ASVD’ers bezig het veld klaar te stomen voor de historische gebeurtenis. Er werd met 2-3 verloren. Belangrijker was echter dat ASVD vanaf dat moment officieel competitie speelde. En Piet deed mee die dag.

Nieuws

menu