Judotrainer Harry Dentinger blikt terug op vijftig jaar ASVD Budo

Harry Dentinger tijdens een training. Foto: ASVD Budo

Judovereniging ASVD Budo bestaat vijftig jaar. In vijf decennia is er veel gebeurd. Harry Dentinger, de oudste trainer van de vereniging, blikt terug op een leven lang judo.

Dentinger (65) is een vergevorderde judoka. Hij doet 58 jaar aan judo. Hij behaalde al in 1972 de zwarte band en heeft de hoogste ‘Dan’-graad binnen zijn vereniging, te weten de vijfde dan - ook wel de Go-Dan (de Japanse benaming). Hij begon in april 1964, op 7-jarige leeftijd met judo. Hij koos voor die sport omdat zijn vader en broer er ook op zaten. ‘Ik ben samen met mijn zus begonnen. Zij stopte echter al na een half jaar. Aangezien ik tot vier uur op school zat, moest ik wel door mijn zus gebracht worden. Terug ging ik dan lopen, een kleine drie kilometer.

Tot zijn 25e woonde Dentinger in Dordrecht. In 1982 verhuisde hij met zijn werk mee naar Lelystad. ‘Ik werkte bij het CDI als archiefmedewerker in Rotterdam en nu bij de opvolger Wageningen Bioveterinary Research, waar ik archiefbeheerder ben.’

Naar Swifterbant

Dentinger kwam vanuit Zuid-Holland in Swifterbant terecht. Daar gaf hij zeventien jaar lang les bij Swift ’64 Judo/Budo Ryu Kenshin. In dezelfde periode gaf hij ook trainingen bij BAS Judo in Biddinghuizen. Dat deed hij 12,5 jaar. Tegenwoordig woont hij in Dronten.

Tot zijn 36e kwam hij individueel in wedstrijdverband uit en drie jaar langer in teamverband. ‘Eerst in Dordrecht bij Sportschool Muilwijk, later in de polder bij Swifterbant, toen bij Jetze van Dijk in Kampen, daarna bij JVIJ in Lelystad en uiteindelijk bij BAS in Biddinghuizen.’

Kampioenstitels

Dentinger werd drie keer kampioen van het district Oost-Nederland in de klasse tot 71 kilogram en met het militaire judoteam werd hij tweede op de Wereldkampioenschappen voor militairen in 1978. Het meest trots is hij echter op zijn prestaties op de Open Engelse judokampioenschappen in 1982. ‘Daar verloor ik de strijd om het brons in een poule met negentig deelnemers.’

Al in Dordrecht begon Dentinger met het lesgeven. ‘Ik viel daar vanaf mijn zestiende af en toe in wanneer de vaste judoleraren door gezondheidsproblemen niet konden lesgeven. In Swifterbant begon ik in 1983 met lesgeven op zaterdagochtend.’

Energie

Zolang hij zich gezond voelt blijft hij lesgeven. ‘Ik krijg veel energie van de jeugd en ouderen wanneer ze gemotiveerd zijn. Wanneer ik niets meer kan voordoen op de training stop ik. Op dit moment train ik zelf nog steeds op maandagavond bij Judoschool Maruseru in Kampen bij een geweldige judoleraar: Marcel Kuijer. Ik doe dit samen met Dolf Karelsen, mijn judomaatje sinds 1983.

Dentinger geeft nu zo’n tien jaar les bij ASVD Budo. Daarnaast geeft hij op de eerste maandag van de maand les in Dalfsen bij Judo Kwai Dalfsen en elke eerste donderdag van de maand bij Judovereniging KIAI in Lelystad. Ook is hij veertig seizoenen lang judoscheidsrechter geweest.

Hobby’s

Hij heeft naast het judo nog andere hobby’s. ‘Ik vind het heerlijk om naar festivals en concerten te gaan. Ik vind het dan ook heel vervelend dat door corona bijvoorbeeld het Wijland & XL Winterfestival niet door gaat. Ook schrijf ik af en toe gedichtjes. Vroeger zelfs songteksten voor een folkduo en een rockband in Dordrecht, maar nu meestal haiku’s, ook in het Japans.

Nieuws

menu