Ziekenhuis St Jansdal boekt positief jaarresultaat van 4,5 miljoen euro

Bestuurder Arend Jan Poelarends: 'St Jansdal staat er financieel gezien goed voor'. Foto: Igor Roelofsen

Ziekenhuis St Jansdal heeft over 2021 een positief resultaat geboekt van 4,5 miljoen euro. Dit is 3,1 miljoen euro meer dan over 2020. Dit staat in het jaarverslag dat het ziekenhuis vandaag presenteerde.

Ondanks COVID heeft het ziekenhuis in 2021 het grootste deel van de reguliere patiëntenzorg overeind kunnen houden. Het financiële resultaat is dan ook behaald zonder aanvullende compensatie door zorgverzekeraars en het ziekenhuis heeft ook geen gebruik gemaakt de hardheidsclausule.

Bestuurder Arend Jan Poelarends: ‘Dat wij dit op eigen kracht hebben gerealiseerd, is een opsteker. De overname van het ziekenhuis in Lelystad in maart 2019 en daarna twee jaren met COVID maakten het financieel niet makkelijk. Dan is het fijn dat de investeringen van de afgelopen jaren en de inzet van onze mensen wordt beloond. Er is veel van hen gevraagd en zij hebben veel geleverd. St Jansdal staat er financieel gezien met een solvabiliteit van 34% goed voor’.

[De tekst gaat verder na de afbeelding]

Investeren in nieuwe huisvesting

Het is belangrijk dat het ziekenhuis deze positieve lijn kan vasthouden. Vooral omdat het St Jansdal nog flink moet investeren in nieuwe huisvesting in zowel Harderwijk als Lelystad. In Harderwijk wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw bouwdeel en wordt daarna het beddenhuis gerenoveerd. Voor Lelystad worden plannen gemaakt voor volledige nieuwbouw. In Dronten is de nieuwbouw in volle gang.

Over 2022 verwacht het ziekenhuis ook een positief resultaat. Er liggen goede afspraken met zorgverzekeraars die dit mogelijk maken. De grootste zorgen op dit moment zijn de beschikbaarheid van medewerkers en de kostenstijgingen. Dat zet de beschikbare capaciteit en de marges onder druk.

Hoog verzuim

In de komende jaren zal daarom vooral veel aandacht uitgaan naar het aantrekken, opleiden en behouden van medewerkers. Arend Jan Poelarends: ‘De afgelopen zware jaren eisen hun tol bij medewerkers. Daardoor is het verzuim hoog, net als de vraag van ons personeel om iets te doen aan de grote werkdruk. Tegelijkertijd merken wij, net als andere sectoren in de economie, dat het steeds moeilijker wordt om goede mensen aan te trekken’.

Toch verwacht het ziekenhuis, door steeds slimmer te werken, de positieve lijn vast te kunnen houden. Dit gebeurt onder andere door vol in te zetten op capaciteitsmanagement om de patiëntenzorg optimaal over de locaties Harderwijk, Lelystad en Dronten te verdelen.

Lees hier het complete jaarverslag.

Nieuws

Meest gelezen

menu