Zelfvoorzienende nederzetting in aanbouw op Marker Wadden

Transport van de nederzetting. Natuurmonumenten

Lelystad - Op de Marker Wadden wordt een kleine nederzetting gebouwd. 'De gebouwen zijn volledig zelfvoorzienend; alles wordt ter plekke opgewekt, opgepompt en gezuiverd', meldt Natuurmonumenten.

De nederzetting komt op het Haveneiland, waar bezoekers welkom zijn. Er komen voorzieningen voor beheer, toezicht, natuuronderzoek en opvang van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen met informatieruimte en sanitair.

Innovatief

Bijzonder is dat de gebouwen geen aansluiting op openbare voorzieningen krijgen zoals elektriciteit, water en riolering. 'Het wordt het eerste 'off grid' eiland in Nederland', vertelt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. 'Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en een lokale bron voorziet in drinkwater. Ook de waterafvoer en zuivering vindt op de eilandengroep plaats'.

De houten gebouwen zijn grotendeels elders al gebouwd en op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is van de natuur ter plekke. Het hout komt uit eigen bossen van Natuurmonumenten.

Passend in landschap

De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst en bestaat uit losse houten gebouwen die samen een compact geheel vormen. De gebouwen vallen zoveel mogelijk weg in het weidse duinlandschap. De omvang is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1 procent van de oppervlakte van Marker Wadden.

De nederzetting bestaat uit een werkschuur voor de beheerders, een klein kantoor voor eilandwachters en de havenmeester, een onderzoeksstation voor natuuronderzoekers, een bescheiden paviljoen voor bezoekers en vier eilandhuisjes voor recreatieve verhuur. Strandbaak is de bouwer van de nederzetting.

Dit najaar worden de eerste gebouwen opgeleverd. In het voorjaar van 2020 volgen de andere faciliteiten.

Nieuws

menu