Vrijwilligers gezocht voor insectenonderzoek op Marker Wadden

Er zijn vrijwilligers nodig die 1 keer per week de insectenvallen legen, vanaf april tot ongeveer half oktober. Natuurmonumenten

Lelystad - Voor het insectenonderzoek op de Marker Wadden worden vrijwilligers gezocht. Deze vrijwilligers gaan vanaf april tot ongeveer oktober 2020 één keer per week speciale insectenvallen legen.

Op de nieuwe eilandjes in het Markermeer wordt met behulp van insectenvallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de aantallen en soorten insecten die hier voorkomen.

Er is nog niet veel bekend over de vestiging van ongewervelden op nieuw land. Daarom is hier nu een unieke kans om de ontwikkeling van de ‘entomofauna’ hier jarenlang te volgen. 'Heel belangrijk in deze tijd met de alarmerende achteruitgang van de insecten', benadrukt Natuurmonumenten. 'Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen zorgen dat die achteruitgang stopt'.

Meehelpen

Er zijn vrijwilligers nodig die één keer per week de insectenvallen legen, vanaf april tot ongeveer half oktober. Op het eiland kan van een ter plaatse aanwezige ATB-fiets gebruik gemaakt worden. De volle potten gaan voorlopig naar een koelkast in de bouwkeet van de Marker Wadden.

Voor het vervoer naar de Marker Wadden wordt gebruik gemaakt van de veerdienst. Vanwege de capaciteit van de boot wordt van tevoren een schema opgesteld met de gewenste tijd van afvaart uit de Bataviahaven en de gewenste tijd van afvaart van de Marker Wadden.

Determinatie-avonden

Ook worden één keer per maand determinatie-avonden gehouden om de soorten te onderscheiden en kennis op te doen over het insectenleven op het nieuwe land. Zowel voor het determineren als voor het legen van de vallen zijn extra vrijwilligers nodig. Er wordt begin 2020 een schema gemaakt.

Aanmelden

Voor aanmelding of meer informatie, kan worden gemaild naar natuurcafe.lelystad@upcmail.nl  ter attentie van Arjan van der Veen.

Nieuws

menu