Vattenfall start demontage van windpark langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug

De 27 windmolens langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug maken plaats voor 24 nieuwe, krachtiger exemplaren. Foto: Tessa van Looij

Energiebedrijf Vattenfall start dinsdag met de demontage van windpark Irene Vorrink. De 27 windmolens langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug maken plaats voor 24 nieuwe, krachtiger exemplaren. De demontage zal voor de zomer zijn afgerond.

Het park werd in 1998 opgeleverd en is daarmee een van de oudste nog operationele windparken van ons land. Hoewel de meeste mensen het windpark waarschijnlijk niet bij naam kennen, is het vanwege de karakteristieke ligging langs de A6 altijd beeldbepalend geweest. Miljoenen mensen reden in de loop der jaren langs het park. De wiek die er op de grond lag, fungeerde voor veel mensen als herkenningspunt.

Windmolens zijn aan het einde van hun technische leven

De windmolens worden afgebroken omdat ze aan het einde van hun technische leven zijn. Door ze te vervangen door krachtiger exemplaren kan meer stroom worden geproduceerd met minder molens, waarmee een nieuwe stap wordt gezet in de richting van Vattenfalls ambitie om fossielvrij leven binnen in één generatie mogelijk te maken.

Operationeel manager Herre van der Meulen is onlosmakelijk verbonden met het park. Hij was in 1995 betrokken bij de bouw en daarna jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van het windpark. Nu is hij ook betrokken bij de afbraak. ‘Ik ga dit windpark missen. Ik heb het door zijn ligging altijd een vreselijk mooi park gevonden. Als ik van vakantie terugkwam en de windmolens passeerde, voelde het altijd alsof ik weer thuiskwam. Sommige mensen hebben dat als ze de landsgrens passeren. Voor mij zijn dat de turbines van Irene Vorrink’.

[De tekst gaat verder na de foto]

Drijvende hijskranen

In eerste instantie zal nog niet veel te zien zijn van de werkzaamheden. In de maand maart worden de windmolens een voor een stilgezet en gereed gemaakt voor demontage. Vanaf april worden de windmolens daadwerkelijk afgebroken. De hijskranen die daarvoor nodig zijn, staan op pontons in het IJsselmeer. Vooral het verwijderen van de bladen zal een indrukwekkend gezicht worden. De drie bladen en de neuskegel worden in zijn geheel van de turbine gehaald en neergelaten op een ponton. Daar worden ze uit elkaar gehaald en over het water afgevoerd. De werkzaamheden duren tot de zomer.

Turbines worden gerecycled

De turbines hebben al die jaren tot volle tevredenheid gefunctioneerd. Toch worden de turbines nu afgebroken en gerecycled. Van der Meulen begrijpt wel dat ze niet worden doorverkocht om elders een tweede leven te krijgen. ‘De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren razendsnel gegaan. De hoeveelheid elektriciteit die we nu met 27 windmolens produceren kunnen we straks met 3 van de 24 nieuwe turbines af. Ook in andere landen willen ze liefst zo krachtig mogelijke turbines, ook als dat gaat om tweedehands exemplaren’.

Nieuws

menu