Urker familie Kropveld krijgt plek op Holocaustmonument

Deze stolpersteine werden in 2011 geplaatst in de stoep voor het huis waar van 1940 tot 1942 de familie Kropveld woonde. Reina Halman

Urk - De gemeente Urk draagt bij aan het Holocaust Namenmonument in Amsterdam waarop ook de namen van de Urker Joodse familie Kropveld die omkwam.

De drie coalitiepartijen ChristenUnie, SGP en Hart voor Urk dienden donderdag een motie in om als gemeente Urk te participeren in het “Holocaust Namenmonument”. Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam komt het monument met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Om het monument mogelijk te maken is de regeling bedacht om namen te adopteren en zo een financiële bijdrage te leveren aan de totstandkoming ervan.

'Japien de Joode'

Het Amsterdamse gezin Kropveld kwam op 29 april 1940, midden in de Pesachtijd, op Urk wonen in Wijk 8-30. Het gezin voelde zich thuis op Urk. Koopman Israël Samuël Kropveld werd er al snel ‘Japien de Joode’ genoemd. 'Ik ben in een oase terecht gekomen, na een toch door de woestijn', zo zou hij gezegd hebben.

Een derde keer Pesach vieren in het huis op Urk kwam er niet, want in 1942 moest de enige Joodse familie van Urk van de Duitsers terug naar Amsterdam. Op 9 april 1943 werden vader Israël Samuël Kropveld, moeder Hendrika 'Heintje' Kropveld-de la Penha en dochter Lea Kropveld in vernietigingskamp Sobibor vergast.

Stolpersteine

In april 2011 werden drie zogenaamde 'Stolpersteine' geplaatst in de stoep voor de Urker woning waar de familie Kropveld woonde met daarin de naam en de datum van geboorte, deportatie en overlijden gegrift. 

Nieuws

menu