Telers druk met tulpen koppen

De telers zijn druk met het koppen van de tulpen. Fotostudio Wierd

Lelystad - Na een paar weken met prachtig uitzicht op de tulpenvelden, is het tijd voor het koppen.

Tulpentelers rijden over de velden met kleine karretjes met ronddraaiende messen aan de onderkant. De messen snijden de tulp vlak onder de bloem af. Na het koppen is het veld bezaaid met gekleurde tulpenblaadjes, die de komende tijd verteerd worden door de aarde. Maar waarom wordt er al gekopt als de tulp nog zo mooi in bloei staat?

Machine anders ingesteld

‘Per soort tulp wordt de machine anders ingesteld. Het mes moet namelijk precies onder de bloem snijden. Als we te veel steel en bladgroen meenemen, beschadigt dat de tulp. De bol groeit dan minder snel en heeft meer kans op ziektes’, zegt de Flevolandse tulpenteler Rick Klink. Samen met zijn vader Wim Klink beheert hij tussen Lelystad en Zeewolde een agrarisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en verwerking van tulpenbollen. Jaarlijks hebben ze zo’n 100 hectare aan verschillende tulpen.

Selectie

Op de velden van Wim en Rick wordt er de komende twee à drie weken volop gekopt. En ze zijn niet de enigen. Steeds meer telers zijn bezig met koppen op hun veld. Het is dus een drukke periode voor alle boeren in Flevoland en daarbuiten.

‘Per uur kan je ongeveer een halve hectare koppen. Factoren als het weer en de groei van een tulp spelen een grote rol. Als het veel regent, kan je met de kar de grond beschadigen. Het koppen zelf gaat dan ook niet goed. Alles kan vast blijven zitten’, zegt Rick.

Eerder gekopt

Niet alle tulpen groeien tegelijk, dus het ene tulpenveld kan eerder worden gekopt dan het andere. ‘We kijken tijdens de selectieperiode naar virussen, groei, verkeerde soorten tussen de andere tulpen, maar ook naar hoe ver de tulpen al zijn met het bloeien. De tulpen die nog niet voluit bloeien, moeten nog even wachten om gekopt te kunnen worden.’

Rick vertelt dat de werkuren per dag verschillen. De ene dag zijn veel velden klaar om gekopt te worden en op de andere dag weer minder.

Rijping bol

‘Als de bloem van de plant af is, gaat alle energie naar de bol zodat deze groter kan groeien. Dat is goed voor de rijping van de bol! We bemesten de grond met kunstmest en we bespuiten de gewassen om ze gezond te houden. Bespuiting zien we als een medicijn. Als je hoofdpijn hebt neem je namelijk ook een aspirine. Dit is hetzelfde principe. Je helpt de tulpenplant om virussen te bestrijden. Het bladgroen doet in deze periode zijn best om verder te groeien, maar door het warme weer van de lentemaanden sterft het groen af. Daarna gaat de bol rijpen en in de maand juni beginnen we met het rooien. De gerijpte bollen worden dan uit de grond gehaald.’

Emma van den Hof

Nieuws

Meest gelezen

menu