Ruim één op de vijf woningen in Flevoland heeft zonnepanelen

Zonnepanelen.

Zonnepanelen. Shutterstock

Inwoners van Flevoland kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 21,9% van de Flevolandse woningdaken panelen te vinden. Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

De provincie Flevoland telt volgens de meest recente data zo’n 37.700 woningen met zonnepanelen, een stijging van 135% ten opzichte van 2017.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Flevoland dus veel inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen.

Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Dronten zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. 30,4% van de woningen heeft een installatie op het dak. De Flevolandse gemeenten gerangschikt van het grootste naar het kleinste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  • Dronten (30,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Zeewolde (28,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Lelystad (25,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Noordoostpolder (22,2% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Urk (19,8% van de woningen heeft zonnepanelen)
  • Almere (18,3% van de woningen heeft zonnepanelen)

Sterkste stijging op Urk

Urk telt volgens de meest recente data zo’n 2.460 woningen met geregistreerde installaties, een stijging van bijna 250% ten opzichte van 2017. Ook in Zeewolde (+189,9%), was een flinke stijging.