Raadsleden Noordoostpolder voelen zich gechanteerd door commissaris Leen Verbeek: 'Geen aanmeldcentrum dan ook geen Lelylijn'

Chanteerde de Commissaris van de Koning Leen Verbeek de raadsleden van Noordoostpolder? Foto Cees Walinga

Emmeloord - Raadsleden van de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) voelen zich gechanteerd door commissaris van de koning Leen Verbeek, meldt Omroep Flevoland.

De raadsleden werd in een vertrouwelijk gesprek op 25 april van dit jaar voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar zou komen als ze niet mee zouden werken aan de plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In het gesprek werd niet gesproken over de vestiging van een aanmeldcentrum in de polder, maar wel dat het ging om plannen rondom de opvang van asielzoekers om Ter Apel te ontlasten.

Foute boel

Hoewel het grootste deel van de inhoud van het gesprek niet openbaar is gemaakt, laten ‘meerdere bronnen’ aan Omroep Flevoland weten dat het foute boel was. Leen Verbeek kwam eigenlijk even vertellen dat de gemeente Noordoostpolder een aanmeldcentrum zoals Ter Apel zou moeten krijgen. Ging de gemeenteraad niet akkoord, dan kon het zomaar eens zijn dat de Lelylijn er niet zou komen.

Burgemeester Roger de Groot herkent signalen van chantage door de Commissaris van de Koning te hebben gekregen van raadsleden, al was hij zelf destijds vanwege corona niet bij het gesprek aanwezig. Hij kan zich de gevoelens van de raad wel voorstellen, laat een woordvoerder van de burgemeester aan de omroep weten. Fracties binnen Provinciale Staten hebben met verbazing gereageerd op het nieuws. Zij willen woensdag 13 juli in een interpellatiedebat opheldering van commissaris Leen Verbeek.

Rijksheer of commissaris

De PVV-fractie wil graag weten of de aanwijzing van de locatie aan de Oosterringweg vanuit het Rijk is gekomen of dat het aangewezen is door de provincie. Daarnaast wil de PVV helderheid over de dwang die het Rijk kan opleggen om het plan door te drukken. De SP wil graag weten in welke hoedanigheid de commissaris op 25 april in Emmeloord was; was hij daar in de functie als Commissaris van de Koning in Flevoland of als Rijksheer, een vertegenwoordiger van het Rijk.

Nieuws

menu