Overheid betrekt inwoners bij Lelylijn: vanaf maandag online voorkeuren doorgeven

Het tracé van de Lelylijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begint maandag met het raadplegen van inwoners over de Lelylijn. Voor de zomer worden de eerste uitkomsten verwacht.

Bijeenkomst in Emmeloord

Het ‘participatietraject’ voor de snelle spoorverbinding van Amsterdam via Heerenveen en Drachten naar Groningen start maandagmiddag met een bijeenkomst bij roc Friese Poort in Emmeloord. Hier komt de lijn, mocht deze daadwerkelijk worden aangelegd, mogelijk ook langs. Staatssecretaris Vivianne Heijnen is er ook bij, evenals gedeputeerde Avine Fokkens.

Inwoners kunnen vanaf maandag online hun ‘voorkeuren en waarden’ voor de Lelylijn doorgeven. Dit gebeurt met een innovatieve methode om burgers naar hun mening te vragen over plannen van bestuurders. De peiling loop tot 31 maart. De resultaten die in de maanden hierna naar buiten komen, worden gebruikt bij het nemen van beslissingen over de Lelylijn.

3 miljard euro

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord vastgelegd dat er 3 miljard euro is gereserveerd om, met medefinanciering van provincies, gemeenten en Europese fondsen, de Lelylijn aan te leggen. De plannen voor het snelle spoor moeten nog verder worden uitgewerkt.

Hierbij is de mening van inwoners belangrijk, aldus de overheden. Vanaf het begin. En dat is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat burgers op deze manier in de onderzoeksfase van een groot infrastructureel project betrokken worden, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het participatietraject stopt niet na deze raadpleging. Later mogen inwoners ook meedenken en -stemmen over de schetsen en varianten van de Lelylijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu