Opgeknapte nooddeuren Ketelsluis, Noordersluis en Zuidersluis worden teruggeplaatst

De Noordersluis in Lelystad. Foto: Egbert Voerman

De gerenoveerde nooddeuren (waaierdeuren) van de Ketelsluis bij Dronten, de Noordersluis bij Lelystad en de Zuidersluis bij Almere worden van 18 tot en met 24 oktober teruggeplaatst.

Om de nooddeuren terug te plaatsen moeten de sluishoofden (begin- en einddeel van de sluis) droog gezet worden, waardoor er per sluis twee dagen geen scheepvaart mogelijk is. Vervolgens is er een derde dag nodig, waarop er in bloktijden wel doorvaarten mogelijk zijn. Bloktijden houdt in dat er ongeveer twee uur gewerkt wordt en er vervolgens ongeveer één uur doorvaarten mogelijk zijn, waarna er weer ongeveer twee uur gewerkt wordt enzovoorts.

Noordersluis

Dinsdag 18 en woensdag 19 oktober is de Noordersluis gestremd voor de scheepvaart. Op donderdag 20 oktober is er sprake van oponthoud, doorvaart is dan mogelijk op bloktijden.

Ketelsluis

Woensdag 19 en donderdag 20 oktober is de Ketelsluis gestremd voor de scheepvaart. Op vrijdag 21 oktober is er sprake van oponthoud, doorvaart is dan mogelijk op bloktijden.

Zuidersluis

Donderdag 20 en vrijdag 21 oktober is de Zuidersluis gestremd voor de scheepvaart. Op maandag 24 oktober is er sprake van oponthoud, doorvaart is dan mogelijk op bloktijden.

Renovatie nooddeuren

Begin maart van dit jaar zijn de nooddeuren uit de sluizen gehaald en op transport naar Friesland gegaan, waar ze door een gespecialiseerd bedrijf gerenoveerd zijn. De nooddeuren zijn extra sluisdeuren aan de bovenzijde van de sluizen, aan de Markermeerzijde en de Ketelmeerzijde, naast de normale sluisdeuren die bij elke schutting worden gebruikt.

De nooddeuren zijn van belang als de gewone sluisdeuren wegens onderhoud of een andere reden niet sluiten en daarnaast kunnen ze dicht gezet worden als extra bescherming bij storm of heel slecht weer. Daarom is het van belang dat deze nooddeuren voor het stormseizoen weer op hun plaats worden gehangen, zodat ze indien nodig kunnen functioneren.

‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’

De renovatie van deze nooddeuren is onderdeel van het provinciale programma ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’, waarin alle provinciale beweegbare bruggen en sluizen in vijf jaar worden gerenoveerd.

Nieuws

menu