Online escaperoom ‘De Boekenreismachine’ bij Flevomeer Bibliotheek

Flevomeer Bibliotheek introduceert de online escaperoom De 'Boekenreismachine'. Menno van Dam

Lelystad - Op de website van FlevoMeer Bibliotheek is sinds maandag 19 juli de online escaperoom 'De Boekenreismachine' beschikbaar. Het is een spannend online spel voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.

Op avontuur naar verre oorden

De mysterieuze boekenreismachine van FlevoMeer Bibliotheek neemt de kinderen mee op avontuur naar verre oorden en wonderlijke werelden. Daar moeten ze verschillende puzzels oplossen en ontmoeten ze vriendelijke personages die ze helpen om de verloren trofee van de bibliotheek weer terug te krijgen. Daarna kunnen ze doorreizen naar andere magische werelden door middel van de grote boekencollectie van een vestiging in de buurt.

Het doel van de online escaperoom is om kinderen in deze leeftijdscategorie jaar te stimuleren een boek te lezen. De escaperoom is een gamification-middel om kinderen op een speelse manier te laten ervaren dat lezen hartstikke leuk is. De kinderen komen in het spel letterlijk terecht in verschillende verhalen, beleven spannende avonturen en ondervinden de informatieve waarde van boeken.

Vier basisscholen

De makers van het spel zijn naar vier basisscholen in Zeewolde, Urk, Ens en Lelystad geweest om het spel te testen en te verbeteren. Daar vonden na het spelen van het spel in groepen gesprekken plaats met de kinderen. Wat vonden ze ervan? Wat kon er verbeterd worden? De kinderen werden ook in de gelegenheid gesteld hun vragen te stellen over het project. Ze vroegen bijvoorbeeld hoelang het duurde om het spel te ontwikkelen en hoe de makers op het idee waren gekomen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Flevoland, en tot stand gekomen door samenwerking tussen de Flevolandse partijen WonderBit, AppRuption en FlevoMeer Bibliotheek.

Waardevolle uitbreiding

Directeur Jan Gommers van FlevoMeer: ‘Dit digitale project is echt een waardevolle uitbreiding van onze dienstverlening en past bij hoe wij ons als bibliotheek willen positioneren naar de toekomst toe: dicht bij de inwoners van ons werkgebied met oog voor wat er nu speelt. Een trend die we zien in Nederland is dat de leesbereidheid onder kinderen daalt en de laaggeletterdheid toeneemt. Dat is zonde en daar kunnen wij als bibliotheek veel in betekenen.’

Nieuws

menu