Noordoostpolder 75 jaar droog: een korte maar rijke geschiedenis

Het Mondriaanveld tijdens het Tulpenfestival in Noordoostpolder. VVV Noordoostpolder

Emmeloord - De Noordoostpolder 'viel' officieel droog op 9 september 1942. De gemeente Noordoostpolder, Toerisme Flevoland en FlevoPost staan vanaf deze week stil bij 75 jaar drooglegging.

Aan de hand van zes thema’s - Mensen, Inrichting en Landschap, Natuur, Werken, Wonen en Recreatie - wordt teruggeblikt op de ontwikkeling van Noordoostpolder. Dit gebeurt in de vorm van interviews met telkens twee mensen over één van de thema’s.
Deze week de aftrap met een fotografische terugblik op de drooglegging en de eerste jaren van deze buitengewone  polder.

Indrukwekkende verhalen

Noordoostpolder is een  bijzonder gebied met een rijke geschiedenis. De geschiedenis is relatief jong maar biedt indrukwekkende verhalen, die uit eerste hand kunnen worden opgetekend.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Alhoewel drooggevallen in 1942, begint het verhaal van Noordoostpolder al in 1891 met de plannen van ingenieur Lely. Hij bedacht het grootste inpolderingsproject ooit. Noordoostpolder werd volledig op de tekentafel uitgetekend. Strakke lijnen vormden het landschap. Vanuit de lucht ziet zo’n patroon er uit als een schilderij van Mondriaan, zeker in de tijd dat de tulpen en andere bloemen bloeien.

Pioniers

Vanuit heel Nederland kwamen duizenden pioniers naar Noordoostpolder om hun bijdrage te leveren aan het ontginnen van het landschap. Nagenoeg elke vierkante meter werd benut en geschikt gemaakt voor landbouwgrond. Greppels en sloten werden in die tijd nog met de schop gegraven.

De verbindingen in en naar Noordoostpolder waren slecht en daarom werden er meer dan dertig barakken gebouwd waar arbeiders tijdelijk konden verblijven. De arbeiders verbleven hier zonder hun familie.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Selectie

Maar liefst achttienhonderd boerderijen werden er uiteindelijk gebouwd en uitgegeven. Alle pioniers hoopten op een goed  leven in dit nieuwe gebied. De procedure om daadwerkelijk een bedrijf  te bemachtigen was echter niet zo simpel. Doel was ‘het zoeken naar mannen en vrouwen met een rijke verscheidenheid aan culturen, die met elkaar in staat zijn van de nieuwe polder een welvarend gebied te maken’.

Om een boerderij te kunnen pachten moest je naar speciale kijkdagen. Daarna begon de selectieprocedure waar voornamelijk werd gekeken of je vakbekwaam was en financiële draagkracht had. Daarbij moest je over een flinke dosis daadkracht beschikken en werd er naar je religieuze achtergrond gekeken zodat er een goede verdeling van religie ontstond.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Unieke polder

Door de noeste arbeid van polderpioniers, is Noordoostpolder in een razendsnel tempo ingericht en ontwikkeld. Op deze manier is er een unieke polder ontstaan, die zich volop ontwikkeld heeft.

Drooglegging vieren

Dat de drooglegging precies 75 jaar geleden is, gaat niet ongemerkt voorbij. Met behulp van een buitengewone stoel worden verhalen van bijzondere inwoners en ondernemers opgetekend. Bestaande evenementen krijgen een speciaal ‘75 jaar’-thema en er zijn volop speciale, eenmalige evenementen dit jubileumjaar. Ook de komende maanden is er nog veel te beleven in het teken van Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog.

Zie voor alle activiteiten de speciale website: www.75jaardroog.nl

Nieuws

menu