Nieuwe raad Lelystad ontvangt bijna 6.500 handtekeningen vóór gratis parkeren

NDC/ Egbert Voerman

Lelystad - De afgelopen weken hebben 6.413 inwoners van Lelystad hun handtekening gezet onder de petitie vóór gratis parkeren. 'Dit betekent dat bijna 10 procent van de inwoners de petitie actief hebben ondersteund', aldus het ondernemersinitiatief Gratis Parkeren Lelystad.

De initiatiefnemers van de petitie hebben de dag na de verkiezingen een brief gestuurd naar alle fractievoorzitters waarin zij de ingezamelde handtekeningen aanbieden.

Eerste twee uur gratis parkeren

In de brief doen de initiatiefnemers nog een keer een klemmende oproep aan de gemeenteraad om het parkeerbeleid te wijzigen en de eerste twee uur gratis parkeren in te voeren. 'De levendigheid van het Stadshart staat onder grote druk. Bezoekersaantallen nemen ieder jaar nog af en de leegstand neemt toe. Lelystad heeft recht op een goed functionerend Stadshart dat elke inwoner graag wil bezoeken. Naast de reeds uitgezette acties is het van groot belang om nu door te pakken: het parkeerbeleid moet op de schop. Alleen dan heeft ons Stadshart een toekomst'.

In de brief wordt verwezen naar onderzoeken die gedaan zijn naar het effect van parkeerbeleid. Zo wordt verwezen naar één van de conclusies uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Paul Tankink in opdracht van de vorige gemeenteraad: 'Ik pleit er voor met het oog op financiële en daarmee politieke haalbaarheid als experiment te besluiten voor een tariefvrije periode'.

'20 procent extra omzet'

Ook het recente onderzoek van onderzoeksbureau Strabo wordt aangehaald: 'Gratis parkeren leidt tot 14 procent extra autobezoek en daarmee tot 20 procent extra omzet'.

In de vorige periode is er vaak gediscussieerd over het parkeerbeleid en de tekorten op de exploitatie. Gratis Parkeren Lelystad roept nu op om een eerste stap te zetten en de eerste twee uur gratis parkeren in te voeren.

Lees hierover ook de column 'Gratis parkeren' van Kees Bakker.

Nieuws

menu