Nierpatiënten uit Lelystad kunnen terecht op twee nieuwe locaties Flevoziekenhuis

Patiënt komt voor dialysezorg bij Flevoziekenhuis. Flevoziekenhuis

Lelystad - Nierpatiënten uit Lelystad kunnen vanaf maandag 29 november voor dialysezorg terecht op twee locaties in Lelystad: De Meent (centrum) en Binnendijk (Haven). Patiënten kunnen voor poliklinische afspraken vanaf de 29e terecht op locatie Haven. De huidige dialyse- en poliklinieklocatie van het Flevoziekenhuis, in St Jansdal Lelystad, wordt dan opgeheven.

Voor nierpatiënten in Lelystad betekent dit dat zij hun vertrouwde, persoonlijke en deskundige nefrologische zorg in veel gevallen nog dichter bij huis kunnen ontvangen. De kleinschalige opzet van de nieuwe locaties, zorgt voor meer persoonlijke aandacht in een aangename en huiselijke omgeving.

Thuis als het kan

De visie van het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis is: ‘U dialyseert thuis, tenzij u ondersteuning nodig heeft of wilt'. De twee nieuwe locaties in Lelystad bieden dan uitkomst. Patiënten hoeven niet meer naar het ziekenhuis te komen, maar kunnen terecht op kleinschalige dialyselocaties in de wijk, dicht bij huis.

Patiënten betrokken bij voorbereiding en uitvoering nieuwe locaties

Aurytha Plein, verpleegkundige Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis, licht toe: 'Het worden locaties voor onze patiënten die soms 3 tot 5 keer per week naar onze dialyselocatie toe moeten komen. Zowel bij de voorbereidingen als bij de uitvoering van de twee nieuwe locaties van ons Dialysecentrum, betrekken we onze patiënten'.

Innovatief en uniek

Het concept om de dialysezorg kleinschaliger en buiten de muren van het ziekenhuis te organiseren is nog heel nieuw. In Nederland is er maar een klein aantal vergelijkbare locaties.

'Waar andere organisaties achter de bestaande concepten een dergelijke locatie als een ‘tussenoplossing’ zien, is dit voor het Flevoziekenhuis een permanente oplossing. Wanneer patiënten niet thuis kunnen dialyseren brengen wij op deze manier de dialysezorg dichter bij deze patiënten. Dit is uniek in Nederland', aldus Sjoerd van Huffelen, manager Zorg en Bedrijfsvoering bij het Flevoziekenhuis.

‘De juiste zorg op de juiste plek’

Met de komst van de twee nieuwe dialyselocaties in Lelystad, realiseert het Flevoziekenhuis samen met patiënten ‘de juiste zorg op de juiste plek’ voor deze chronische patiëntengroep.

Het Flevoziekenhuis wil dat de zorg zoveel mogelijk thuis bij de patiënt of bij de huisarts wordt georganiseerd en alleen in het ziekenhuis als dat noodzakelijk is. Dat kan op verschillende manieren: door het voorkomen van (duurdere) zorg, door zorg te verplaatsen dichter bij mensen thuis of door zorg te vervangen door andere vormen van zorg, zoals e-health. 

Nieuws

menu