Minister zet streep door schaliegaswinning

Eigen foto

Kraggenburg - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft definitief een streep gezet door de winning van schaliegas in Nederland.

Hylke Hekkenberg uit Kraggenburg, een van de initiatiefnemers van het verzet tegen de schaliegasboringen in de Noordoostpolder, is opgelucht. Hij was de eerste persoon in de Noordoostpolder die zich verzette tegen de plannen en een actiegroep begon. Het was de basis voor Tegengas, de actiegroep die breed gedragen werd in de polder. Alle geledingen uit de Noordoostpolder waren vertegenwoordigd in deze beweging tegen schaliegas.  Henk Tiesinga, voorzitter van Tegengas, is ook bijzonder ingenomen met het nieuws uit Den Haag. ‘Nu maar hopen dat de woorden van Wiebes ook officieel bekrachtigd worden.’

Tegengas is volgens Tiesinga nog niet helemaal klaar. Het Britse bedrijf dat naar schaliegas wil boren in Nederland en dan met name in de Noordoostpolder, vecht het niet verlenen van de vergunning daarvoor nog aan met een procedure tegen het Rijk. In de zaak die hierover loopt is Tegengas ook een van de partijen. ‘Dit moet ook nog definitief van tafel’, benadrukt Tiesinga.

Wiebes heeft de Tweede Kamer donderdag toegezegd dat er geen vergunningen worden afgegeven voor de winning van schaliegas in Nederland. Oud-minister Henk Kamp besloot in 2015 al dat er tot eind 2017 niet geboord zou worden naar schaliegas. Tot 2020 mochten ook geen proefboringen plaatsvinden voor commerciële exploitatie.

Nieuws

menu