Meerpaalplein als enorme badkuip bij extreme regenval

De bedriegertjes leveren al een bijdrage aan het Meerpaalplein als badkuip. Fotostudio Wierd

Dronten - Een plan is het (nog) niet, maar wellicht zou het Meerpaalplein in Dronten moeten worden ingericht als badkuip.

De gemeente heeft een aantal ‘klimaatstresstesten’ laten uitvoeren, waarbij gekeken is hoe gebieden in Dronten reageren op extreme regenval, hitte, droogte en andere weersomstandigheden die zich voor zouden kunnen doen.

Extreme regenval

Daarbij is gebleken dat bij extreme regenval met name de straten rond het centrum van Dronten blank zouden kunnen komen te staan, omdat het riool daar het overvloedige regenwater niet zou kunnen wegvoeren. 

Het riool vergroten is één van de maatregelen die daartegen kan helpen, maar het effect daarvan is klein. 

Verlagen Meerpaalplein

Een andere maatregel is het verlagen van het Meerpaalplein, zodat die bij extreme regenval als badkuip kan dienen. ‘De creatie van een waterplein zorgt kwantitatief voor relatief veel extra berging. Verder kan het ook de uitstraling van het plein positief beïnvloeden door zijn multifunctionaliteit. En neemt de gemeente zo een voorbeeldfunctie op zich (tot ruim 1200 kubieke meter verlichting op riool bij extreme buien),’ zegt het onderzoeksinstituut in haar rapport. 

Het feit dat het Meerpaalplein recent voor hele honderdduizenden euro’s is heringericht, speelt in het onderzoek geen rol. Dat richt zich puur op eventuele wateroverlast die kan optreden in het centrum van Dronten.

Nieuws

menu