Lelystadse politiek wil nieuwe of grotere skatebaan in Stadshart

De skatebaan in het Zilverpark in Lelystad. Fotostudio Wierd

Lelystad - De gemeenteraad heeft dinsdag besloten dat de skatebaan in Lelystad moet worden uitgebreid of vernieuwd. Waar die baan komt, of dat een nieuwe baan wordt of een uitbreiding van de huidige baan, is nog niet besloten. Daar moet de gemeente de komende maanden samen met jongeren naar kijken.

Klein en loeidruk

De huidige skatebaan wordt door de gebruikers als te klein ervaren. Op mooie dagen is het er bovendien loeidruk. Vandaar dat daar tijdens de raadsvergadering twee weken geleden niet alleen door jongeren aandacht voor werd gevraagd, maar er ook politieke partijen waren die zich de noodkreet van de jongeren ter harte namen en een voorstel indienden.

GroenLinks nam dinsdag het voortouw, door te vragen om een skatevoorziening in het Stadshart. ‘Die dient voldoende omvang en kwaliteit te hebben om aantrekkelijk en uitdagend te zijn voor de verschillende doelgroepen skaters, jong en oud, ervaren en onervaren.’ Het voorstel werd gesteund door PvdA, D66, VVD, InwonersPartij, SP,  CDA, Mooi Lelystad, ChristenUnie en Jong Lelystad. De laatste had twee weken geleden nog een eigen voorstel, waarbij als voorkeur een locatie in het Woldpark of liever nog bij de nieuwe school Porteum werd genoemd, maar dinsdag sloot men zich aan bij de wens van de meerderheid van de raad dat de voorziening in het Stadshart komt.

Crowdfunding loopt

Wel is in het voorstel opgenomen dat jongeren, zoals Jong Lelystad ook al opperde, ook zelf geld bij elkaar brengen middels crowdfunding. Dat laatste is niet tegen dovenmansoren gezegd: de crowdfunding werd dinsdag voor aanvang van de raadsvergadering al aangekondigd.

Overigens is er nog geen bedrag gehangen aan wat de skatebaan mag kosten. De wethouder moet dat in een uitgewerkt voorstel inclusief dekking en exploitatieopzet uitwerken en aanbieden aan de gemeenteraad. Het zou ook mooi zijn als de gemeenteraad daarbij iets te kiezen heeft: vernieuwing of vergroting van de huidige baan of helemaal een nieuwe baan. De gemeenteraad vindt dat het geld dat jongeren zelf bij elkaar brengen vooral besteed moet worden om de skatebaan extra kwaliteit te geven. De basiskosten zijn voor de gemeente.

Nieuws

Meest gelezen

menu