Lelystadse duikers doen mee aan ecologisch onderzoek Marker Wadden

Martin Ponte

Lelystad - Negentig vrijwillige onderzoekers telden afgelopen vrijdag planten- en diersoorten op de Marker Wadden. Tijdens deze '1000 soortendag' zagen zij onder andere 50 verschillende vogelsoorten en 120 plantensoorten. Ook onder water werd gezocht, door duikers van de Lelystadse duikvereniging Scuba Nova.

Natuurmonumenten, de beheerder van het nieuwe natuurgebied in het Markermeer, had de duikvereniging gevraagd om mee te helpen aan het ecologisch onderzoek.

Unieke kans

'Op een nieuwe plek duiken is altijd spannend, je weet nooit wat je aan zult treffen', vertelt duiker Martin Ponte. 'Helemaal als het een plek is waar nog niemand gedoken heeft en waar ook niet snel meer iemand zal duiken. Een unieke kans om op dit bijzonder stukje natuur te mogen duiken en mee te kunnen helpen aan een grootschalig natuurproject'.

[De tekst gaat verder na de foto]

Ontwikkeling in beeld brengen

De Marker Wadden zijn aangelegde eilanden en moerassen in het Markermeer. De eilanden moeten gaan zorgen voor betere waterkwaliteit van het meer en plek geven aan vogels en insecten. Drie jaar na de aanleg wilde Natuurmonumenten graag weten hoe het met de ontwikkeling is van de flora en fauna zowel boven als onder water.

Vijf duikers en een bioloog op het droge namen deel aan het onderwateronderzoek. De duikers gingen met een aantal belangrijke vraagstukken het water in. Met gezonde spanning speuren ze de bodem af. Ponte: 'Het zicht is wisselend, soms zie je enkele centimeters en op andere plekken tot wel anderhalve meter'.

Kranswier

De grote vraag was of de kwaliteit van het water goed genoeg zou zijn voor de kranswier. Een waterplant die vooral het water zuivert en de kwaliteit verbeterd. Ponte: 'Het duiken was maximaal 3,5 meter diep maar vooral op de stukken tot 2 meter was er een bos aan kranswieren en diverse andere soorten waterplanten. Naast de wieren hebben we ook enkele ruisvoorns en enorm veel aasgarnalen waargenomen. De bioloog op de kant was dan ook erg blij met de resultaten van de diverse duiken. Dit is goed nieuws voor de waterkwaliteit. Wie weet krijgen we er in de toekomst een mooie duikstek bij, het Markermeer!'

Voor de duikers was het een eervolle taak om niet alleen te duiken op een bijzondere plek maar ook om het onderzoek te voorzien van alle informatie en foto's. 

Lees op de website van Natuurmonumenten meer over het onderzoek.

Nieuws

menu