Lelystadse boer is op zoek naar burger

Ook het agrarisch buitengebied van Lelystad bestaat 50 jaar.

Ook het agrarisch buitengebied van Lelystad bestaat 50 jaar. Fotostudio Wierd

Lelystad - Het initiatief 'Boer zoekt Burger' grijpt het 50-jarig jubileum van Lelystad aan om de ontwikkelingen uit verleden, heden en - vooral - toekomst van het agrarisch buitengebied van de stad voor het voetlicht te brengen.

'Boer zoekt Burger' is een initiatief van voormalig bestuursleden van het Boerderijenboek Lelystad.

Ruim 200 agrarische ondernemers

De afgelopen vijf decennia heeft er in het buitengebied van Lelystad een grote ontwikkeling plaatsgevonden. Er vestigden zich ruim tweehonderd agrarische ondernemers. Instellingen voor landbouwkundig onderzoek kwamen er naartoe. Lelystad en haar omgeving hebben zich hiermee ontwikkeld tot een centrum van efficiënte innovatieve agrarische productie. Zowel voor wat betreft de productie van voedsel als voor wat betreft duurzame energie en natuur.

Uitwisseling tussen stad en platteland

In het kader van het vijftigjarig jubileum van Lelystad manifesteert het agrarisch buitengebied zich de komende maanden met tal van publieksactiviteiten. 'Boer zoekt Burger initieert, faciliteert en stimuleert vijf activiteiten die de uitwisseling tussen stad en platteland helpen bevorderen. Boer zoekt Burger werkt hierin samen met bestaande organisaties.

Vijf excursies

Een globaal overzicht van het programma, zoals dat in ontwikkeling is. Vrijdag is er '50 jaar Lelystad - Binnen en Buiten - De boer op en de natuur in', een initiatief van de Stichting Flevofonds. Er is een informatief morgenprogramma in Nieuw Land Erfgoedcentrum. 's Middag zijn er vijf excursies, waarbij per bus diverse bedrijven en locaties in het buitengebied worden bezocht.

Kookboek

De dag wordt afgesloten met de uitreiking van het kookboek 'De Lelystadse favorieten', een unieke verzameling recepten uit het Lelystadse buitengebied. Meer informatie over deelname kan telefonisch (0320-225900) of per e-mail ( aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl ) worden verkregen.

Zaterdag 17 juni houdt de vereniging Groei & Bloei afdeling Lelystad een fiets- en autoroute door het buitengebied van Lelystad. Onderweg zijn acht tuinen en bedrijven open voor bezoek. Deze activiteit is onderdeel van de Nationale Tuinweek.

Boerenlandlunch

Zaterdag 15 juli serveert stichting De Lelystadse Boer op vier agrarische bedrijven in het Lelystadse buitengebied voor in totaal honderd mensen die hun sporen hebben verdiend in vrijwilligerswerk een boerenlandlunch.

Zaterdag 9 september is er Open Monumentendag Lelystad. Hier wordt een breed publieksprogramma geboden, met onder anderen een boerenbuitenmarkt. Bezoekers kunnen kennismaken met de cultuur in het buitengebied.