Lelystad houdt grote voorjaarsschoonmaak

Landelijke Opschoondag in de Boswijk. Fotostudio Wierd

Lelystad - Onder een stralend lentezonnetje werden zaterdag in Lelystad de handen flink uit de mouwen gestoken. In het kader van de Landelijke Opschoondag werden buurtjes, parkjes en bossen opgeruimd en ontdaan van zwerfafval.

Het thema van de jaarlijkse actiedag tegen zwerfafval was ‘Eén buurt, één missie’. Aan deze oproep hebben veel inwoners en ondernemers uit Lelystad gehoor geven.

Opschoonactie in de Kamp

Zo hield Belangen Comité Kamp (BCK) een zwerfvuilactie in de Boswijk. Wethouder John van den Heuvel versterkte de circa 30 buurtgenoten die deelnamen aan de actie. Na een korte toespraak en aanmoediging bij buurtcentrum De Brink aan De Griend trok jong en oud door de Boswijk om op te ruimen.

Rick Soenarto vertelt namens BCK: 'Het belangrijkste van de Landelijke Opschoondag is de bewustwording bij buurtbewoners en kinderen dat we ons met elkaar moeten inzetten voor een schone buurt. Daarom was het leuk om te zien dat ook Albert Heijn Kamp actief mee deed: twee medewerkers hielpen mee tijdens de zwerfvuilactie. We hebben uiteindelijk zo’n zes vuilniszakken met afval opgehaald. Een gitaar was het meest opmerkelijke dat we vonden, maar papiertjes, blikjes, plastic flesjes en resten van afgeschoten vuurwerk kwamen we het meeste tegen'.

Belevenissen- en Zuigerplasbos

In het Belevenissenbos hielden de scouting, de boswachters van Staatsbosbeheer en snackbar De Beleving een gezamenlijke opruimactie. De scouts deelden in het Zuigerplasbos flyers uit met de oproep om mee te helpen de bossen schoon en veilig te houden voor natuur, mens en dier. Veel gezinnen met kinderen trokken door het Belevenissenbos om al het aanwezige zwerfafval op te rapen. Als bedankje voor de inzet ontving men voor een volle vuilniszak met afval van snackbar De Beleving een frietje, een ijsje of een kopje koffie.

In totaal zijn er 22 vuilniszakken ingeleverd, goed voor zo’n 50 kilo zwerfafval. Hier waren auto-onderdelen, bloempotten en een volle fles curry de meest opmerkelijkste vondsten.

(De tekst gaat verder na de foto's)

 

Meer initiatieven

Naast deze acties waren er ook diverse initiatieven van inwoners die met buurtgenoten hun eigen buurtje of parkje hebben opgeruimd. In Botter 17, Roderveld en de Sont hadden bewoners hun eigen actie opgezet. Ook ondernemers staken de handen uit de mouwen: Plus Postma en Albert Heijn Vosselman ruimden het gebied om hun supermarkten op. In aanloop naar de Landelijke Opschoondag op zaterdag vonden eerder in de week bij basisscholen ook al opschoonacties plaatst: de Poolster en de Grundel organiseerden acties en bso de Helmstok trok samen met medewerkers van aannemersbedrijf Krinkels door de Waterwijk.

'Gemeente kan het niet alleen'

Wethouder John van den Heuvel: 'Het is bemoedigend om te zien hoeveel bewoners zich inzetten voor een schone en dus fijne leefomgeving. De gemeente kan het zwerfafvalprobleem namelijk niet alleen oplossen. We kunnen wel opruimen, maar dat is altijd te laat. Het afval ligt er dan namelijk al. Zwerfafval is alleen echt op te lossen door samen in actie te komen, want samen houden we Lelystad schoon, prettig en leefbaar. En het blijkt dat als de buurt, het park of de bos eenmaal schoon is, dat anderen dan ook meer hun best doen om het schoon te houden'.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu