Leerlingen Laetare oogsten kunst in toekomstig voedselbos

Fotostudio Wierd

Lelystad - 'Mogen we ook bomen omzagen?' Fabian heeft er duidelijk zin in. Hij staat te popelen om samen met zijn klasgenoten van basisschool Laetare de boswachter in het Hollandse Hout een handje te helpen. Maar de bomen moeten wel blijven staan.

Eigenlijk is het een soort ruil: de kinderen van groep 7/8 helpen de boswachter van Staatsbosbeheer om met takken en boomstammen een nieuwe route te markeren en als tegenprestatie mogen zij in het bos hout en andere natuurlijke materialen inzamelen om een kunstwerk mee te maken.

[De tekst gaat verder na de foto]

Kunstwerk voor De Uiterton

Het kunstwerk is bedacht door meester (en kunstenaar) André Broens. Omdat hij zelf, vanwege een coronatest, niet kan meehelpen in het bos, heeft hij een schets meegegeven: een persoon in een rolstoel die wordt geduwd door een ander persoon. Het kunstwerk krijgt een mooie plek in de tuin van woonzorgcentrum De Uiterton. Zo kunnen de kinderen van Laetare tóch nog iets leuks doen voor de bewoners van De Uiterton, nu alle andere activiteiten, zoals het liedjes zingen tijdens Sint Maarten en het pannenkoeken bakken, vanwege de coronamaatregelen niet door konden en kunnen gaan.

Eetbare natuur

Maar eerst wordt er, opgedeeld in groepjes die elk door een boswachter worden begeleid, fanatiek gezaagd en gesleept met takken, stobben en stammen. In een bosvak waar als gevolg van de essentaksterfte veel essen zijn omgehakt, komt namelijk een nieuwe wandelroute waarlangs struiken en bomen worden geplant met eetbare noten en vruchten. Er komen onder andere beuken (beukenootjes), hazelaars (hazelnoten), walnotenbomen, kastanjes en fruitbomen (appels en peren). Het voedselbos is een idee van IVN Lelystad, dat er excursies wil gaan houden.

[De tekst gaat verder na de foto]

Middel tegen brandneteljeuk

De kinderen helpen de boswachter flink mee met het maken van takkenrillen langs het toekomstige wandelpad. Ondertussen vinden ze bijzondere kevers en leren ze van de boswachter dat het blad van hondsdraf helpt tegen het branderige gevoel van brandnetels.

Het materiaal voor het kunstwerk wordt ondertussen niet vergeten. Een stobbe kan dienen als hoofd, een gevorkte tak kan zo voor een arm doorgaan. Uiteindelijk is er genoeg hout om een flinke aanhanger mee te vullen.

Enthousiaste ploeg

Als de klus in het bos is geklaard, eten de kinderen op het talud van de Knardijk hun meegenomen boterhammen. De boswachters zijn blij met deze enthousiaste ploeg.

Nieuws

menu