Leerlingen Flevolandse technasia krijgen gastles Floriade Werkt!

Gedeputeerde Economische Zaken Jan-Nico Appelman geeft gastles Floriade. Fotostudio Wierd

Lelystad - Zo’n honderd bovenbouwleerlingen van de vijf Flevolandse technasia gaan de komende maanden werken aan actuele vraagstukken van de provincie Flevoland. Gedeputeerde Jan Nico Appelman trapte het traject op 7 maart af met een gastcollege over Floriade Werkt!

Daarnaast werden er workshops gegeven over Flevokust, Lelystad Airport, Markermeer IJmeer, Verbreding Hogering Almere en Renovatie bruggen en Sluizen in Flevoland. De leerlingen hebben zelf gekozen voor de provincie als opdrachtgever.

In Flevoland zijn vijf scholen die zich technasium mogen noemen. Scholen in Almere, Lelystad, Emmeloord, Dronten en Harderwijk/Zeewolde. Op een technasium volgen havo of vwo leerlingen met een bèta-profiel het extra vak: Onderzoeken & Ontwerpen. Voor dit vak gaan ze met echte vraagstukken van organisaties en bedrijven aan de slag. Deze keer dus de provincie Flevoland. Eén van de vraagstukken is bijvoorbeeld het ontwerpen van een innovatieve en duurzame brug op het Floriadeterrein. 

Talent behouden voor Flevoland

In Flevoland wonen relatief veel jonge ‘talenten’, die de provincie na de middelbare school voor studie en werk verlaten. Vaak keren ze daarna niet meer terug naar Flevoland. ‘Dat is een gemiste kans’, vindt Appelman. ‘In Flevoland is juist veel interessant werk voor hoger opgeleiden, maar lang niet alle jongeren weten dat.’ Daarom is de provincie vorig schooljaar een samenwerking aangegaan met de vijf Flevolandse technasia onder de noemer: ‘Talent kleurt Flevoland’. 

Maatschappelijke rol vervullen

Ook dit jaar is het animo groot en doen al 520 onder- en bovenbouw leerlingen mee aan Talent kleurt Flevoland. Jan Nico Appelman. ‘We willen als overheid een maatschappelijke rol vervullen door leerlingen kansen te bieden tijdens hun opleidingstraject. Tegelijkertijd maken de leerlingen kennis met het werk van de provincie en de arbeidsmogelijkheden in Flevoland.’ Dat ziet docent Ronald Langstraat van het RSG Slingerbos – Levant ook: ‘De projecten bij de provincie voegen veel toe. Leerlingen krijgen een beeld van hun talent en waar je dat kunt inzetten.’ Emma Pereira en Femke Veenvliet (4vwo): ‘Het is heel relevant. Je gaat op het Floriadeterrein terugzien waar we nu mee aan de slag gaan. Daan Burger en Amber den Dolder(4 havo): ‘Wij hadden geen idee dat de provincie dit allemaal doet!’

Talent kleurt Flevoland uitgebreid met HBO-studenten

In februari van dit jaar is ook de Aeres Hogeschool Almere aangehaakt bij Talent kleurt Flevoland. Studenten van Aeres werken momenteel samen met leerlingen van twee technasia aan maatschappelijke opgaven bij Lelystad Airport en Floriade Werkt! Als deze pilot een succes is wil de provincie alle Flevolandse HBO-instellingen aan laten sluiten.

Nieuws

Meest gelezen

menu