Korte stroomstoring van vrijdagmiddag heeft grote gevolgen

Wachtenden op de bus naar Dronten. Omdat er als gevolg van de stroomstoring geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten zet de NS bussen in. Foto: Corinne Groenenberg

Een relatief korte stroomstoring heeft vrijdagmiddag Flevoland voor een deel lam gelegd en voor grote schade gezorgd. Daardoor zullen er in ieder geval tot 15 september geen treinen rijden tussen Dronten en Lelystad. Ook daarna is het de vraag wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart.

Rook en brand

Het was een kwestie van de Wet van Murphy. In het hoogspanningsstation tussen Dronten en Lelystad brak vrijdag even na 15.00 uur brand uit, veroorzaakt door een kortsluiting. In het hoogspanningsstation vonden op dat moment werkzaamheden plaats.

Normaal zorgt een veiligheidssysteem er op zo’n moment voor dat de stroom van de kabels wordt gehaald, maar dat systeem werkte niet. Ook de back-up voor het veiligheidssysteem weigerde dienst. Gevolg daarvan was dat er op enkele kabels aan de hoogspanningsleidingen tussen Dronten en Lelystad teveel stroom kwam te staan, waardoor deze begonnen te roken. Ook braken er bij verschillende verdeelstations brandjes uit.

[De tekst gaat verder na de foto]

Gevolgen

Een trein tussen Dronten en Lelystad kwam stil te staan. Zo’n 350 reizigers moesten worden geëvacueerd. Het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten kwam stil te liggen. De wegen rond Dronten werden afgezet. Eerst moesten de stroomkabels over de wegen, waaronder de A6, worden gecontroleerd.

[De tekst gaat verder na de foto]

Schade

De stroomstoring bij huishoudens en bedrijven duurde maar enkele minuten, maar heeft wel voor veel schade gezorgd. Dat werd veroorzaakt doordat er korte tijd veel stroom op het net kwam te staan. Beheerder ProRail van het treinennet meldt dat er kabels en schakelaars zijn doorgebrand, maar dat ook ondergrondse relaiskasten zijn beschadigd. Om de schade in beeld te brengen en vervolgens te repareren is er minstens tot 15 september geen treinverkeer mogelijk tussen Lelystad en Dronten.

Ook bij bedrijven en particulieren is er schade. De twee netbeheerders roepen op schade te melden: particulieren kunnen dat doen bij Liander, bedrijven bij TenneT.

Onderzoek

Ondertussen heeft TenneT ook een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de storing en het falen van de veiligheidssystemen. Wie of wat dat onderzoek gaat uitvoeren en hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend.

Nieuws

menu