Komst mol naar Marker Wadden is met raadselen omhuld

Of de mol een blijvertje is op de Marker Wadden, zal de toekomst uitwijzen. Pixabay

Lelystad - Sporen wijzen erop dat op de Marker Wadden een mol voorkomt. 'Het eerste landzoogdier dat zich op de nieuwe archipel in het Markermeer heeft gevestigd', meldt Natuurmonumenten. Hoe deze insecteneter op het eiland is gekomen, is vooralsnog een raadsel.

Eilandwachters vonden aan de rand van de duinen tussen het riet twee molshopen.

Verstekeling?

'Mollen kunnen prima zwemmen', vertelt boswachter Tim Kreetz. 'Maar dit is wel een hele lange zwempartij voor zo'n klein beestje. Het zou natuurlijk prachtig zijn als de mol is meegevoerd met een van de ronddrijvende veenbonken die aanspoelden op het eiland, maar dat is wel vergezocht. Mogelijk is het dier als verstekeling meegereisd op een werkschip. Hij is in ieder geval van harte welkom'.

Weinig wormen

Of het dier een blijvertje is, zal de toekomst uitwijzen. 'We weten niet of het er eentje is of dat er meerdere mollen zijn. En het is afwachten of er voor hen voldoende voedsel is. Wormen zijn er weinig, maar er zijn wel andere bodemdiertjes. We hebben het idee dat de mol wel flink aan de wandel is, dus waarschijnlijk echt op zoek is naar eten'.

Lees meer hierover op de website van Natuurmonumenten.

Nieuws

menu